Πτωτικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές – Sell off στη Λισαβόνα

Με απώλειες έκλεισαν, την Τρίτη, τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς το θετικό momentum καταλάγιασε και οι πωλητές πήραν και πάλι το… πάνω χέρι.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 πάτησε… φρένο με κάμψη ύψους 0,16% στις 442 μονάδες. Στους επιμέρους κλάδους τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε ο ενεργειακός, στον απόηχο των μειωμένων κερδών του γίγαντα της Aramco και της ελεύθερης πτώσης της τιμής του μαύρου χρυσού.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής ο γερμανικός DAX ήταν

ο μόνος που έμεινε σε θετικό έδαφος με μικρή αύξηση 0,11% στις 15.152 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,39% στις 6.982  μονάδες, όπως και ο FTSE 100 που διολίσθησε κατά 0,10% φτάνοντας τις 7.410 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο περιορίστηκε σε ποσοστό 0,69% και τις 28.395 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 9.235 μονάδες μειωμένος κατά 0,06%.

Πάντως, αρνητικός πρωταγωνιστής της ημέρας ήταν το χρηματιστήριο της Λισαβόνας, με το γενικό δείκτη να υποχωρεί 2,54% (τις πρώτες ώρες έχανε πάνω από 3%), λόγω βέβαια των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων στη χώρα. Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα υπέβαλε την παραίτηση του, λόγω μεγάλου σκανδάλου διαφθοράς που θίγει στενούς συνεργάτες του (όπως τον προσωπάρχη του), υπουργούς, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και επιχειρηματίες.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώθηκε κυρίως στη ροή των εταιρικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου. Έτσι, στους κερδισμένους ήταν η μετοχή της Watches for Switzerland με άλμα της τάξεως του 13% καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε υπερδιπλάσια κέρδη, ενώ στον αντίποδα απώλειες κοντά στο 3% κατέγραψε η μετοχή της UBS, καθώς η απορρόφηση της Credit Suisse οδήγησε τον ελβετικό τραπεζικό γίγαντα στο πρώτο ζημιογόνο τρίμηνο από το 2017 με απώλειες ύψους 785 εκατ. δολαρίων.

Τριγμούς δέχτηκε και η μετοχή της Sanofi, μετά από πληροφορίες πως οι Γάλλοι εισαγγελείς ερευνούν την φαρμακευτική για πιθανές κατηγορίες χειραγώγησης της αγοράς.

Στις αγορές των commodities, οι πετρελαϊκές τιμές έκαναν ελεύθερη πτώση στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και δυόμισι μήνες, λόγω των απογοητευτικών στοιχείων για τις κινεζικές εξαγωγές, αλλά και την καθίζηση στα κέρδη του κολοσσού της Saudi Aramco. Οι τιμές υποχώρησαν περίπου κατά 3% με το Brent να κινείται στα 82,66 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό WTI στα 78,39 δολάρια.

Αντιστοίχως πτωτικά κινήθηκε και ο χρυσός αντιδρώντας στην ισχυροποίηση του δολαρίου. Το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε κάμψη ύψους 0,85% στα 1.971 δολάρια την ουγγιά. Θυμίζουμε πως ο χρυσός ανέβηκε πάνω από 7% τον Οκτώβριο λόγω του πολέμου που ξέσπασε στο Ισραήλ.

Στις αγορές συναλλάγματος, η πτωτική τροχιά του αμερικανικού νομίσματος ανεκόπη με το δείκτη δολαρίου να ανεβαίνει 0,38% στα 105,62 και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,0685.

Διαβάστε ακόμα

Eurobank: Ισχυρά αποτελέσματα με προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη €916 εκατ. στο 9μηνο

Μυλωνάς (ΕΤΕ): Σε μέρισμα & buyback η πλεονάζουσα ρευστότητα €7,4 δισ.

JP Morgan: Αγοράστε ελληνικά ομόλογα με αφορμή την αναβάθμιση από τη Fitch (γραφήματα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα