Πτωτικά η Ασία εν μέσω της έντασης ΗΠΑ - Ρωσίας

Σε αρνητικό έδαφος οι ασιατικές αγορές καθώς μειώνεται η επενδυτική εμπιστοσύνη λόγω της κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ ΗΠΑ – Ρωσίας για το θέμα της Συρίας.

Με πτώση έκλεισε το χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 0,12% ή 26,82 μονάδες και έκλεισε στις 21.660,28 μονάδες. Ο διευρυμένος δείκτης Topix υποχώρησε κατά 0,39%, ή 6,78 μονάδες, για να κλείσει στις 1.718,52 μονάδες.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά 0,23% καθώς οι περισσότεροι κλάδοι σημείωσαν απώλειες. Ο τραπεζικός δείκτης έχασε

0,46%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng πέρασε από τα κέρδη στις απώλειες υποχωρώντας κατά 0,61%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai composite με πτώση 0,83% και ο Shenzhen με απώλειες 0,25%.

Στη Νότια Κορέα ο Kospi με οριακές απώλειες 0,06%, ενώ ο διευρυμένος MSCI για τις μετοχές Ασίας – ειρηνικού πλην Ιαπωνίας σημείωνε νωρίτερα πτώση 0,35%.

Οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής εν μέσω των γεωπολιτικών εντάσεων, μετά το tweet του προέδρου Τραμπ για πυραυλική επίθεση στη Συρία, αλλά και της επιθετικής στάσης της Fed αναφορικά με τη νομισματική της πολιτική, όπως προέκυψε από τα πρακτικά της τελευταίας της συνεδρίασης, καθώς αναμένεται σύσφιξη νωρίτερα του αναμενόμενου. Παράλληλα, μαίνονται και οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον. Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας συνεχίζει την επιθετική ρητορική με τις ΗΠΑ ο διαμηνύοντας πως η χώρα "θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της χωρίς δισταγμό" και σημειώνοντας πως προς το παρόν δεν διεξάγονται συνομιλίες με την Ουάσινγκτον.

Εκπρόσωπος του υπουργείου αρνήθηκε ότι οι πρόσφατες ανακοινώσεις του Κινέζου προέδρου για άνοιγμα των αγορών της χώρας συνιστούν παραχωρήσεις προς την αμερικανική κυβέρνηση. Όπως είπε, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν "δεν έχουν καμία σχέση με την εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ".

Οι τιμές του χρυσού που αρχικά αυξήθηκαν λόγω του αυξημένου πολιτικού ρίσκου, τελικά υποχώρησαν όταν δημοσιοποιήθηκαν πρακτικά της Fed. Σύμφωνα με αυτά, οι διαμορφωτές πολιτικής εξέφρασαν μεγαλύτερη σιγουριά ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί στον στόχο του 2% τον επόμενο χρόνο.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο τόνος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας έδειξε πως οι εμπορικές εντάσεις με την Κίνα δεν φαίνεται πως εμποδίζουν τη Fed να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων.

Στο μεταξύ, σήμερα ανακοινώνουν αποτελέσματα J.P. Morgan Chase και Citigroup.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ανέκαμψε ελαφρώς έναντι του γεν στα 106,87 νωρίτερα στο Χονγκ Κονγκ.

Σημειωτέον το δολάριο Χονγκ Κονγκ άγγιξε τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 33 ετών την Πέμπτη, διαπραγματευόμενο στα 7,8499 έναντι του αμερικανικού.
Κέρδη στο πετρέλαιο, καθώς το αμερικανικό αργό τύπου WTI αυξήθηκε κατά 0,49% στα 67,15 δολ/βαρέλι ενώ το μπρεντ σημείωσε άνοδο 0,39% στα 72,34 δολ/βαρέλι.

Ο παγκόμσιος δείκτης μπρεντ άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών.

Στα οικονομικά νέα, η Τράπεζα της Κορέας διατήρησε αμετάβλητα στο 1,5% το βασικό επιτόκιο, "λόγω της υψηλής αβεβαιότητας που παραμένει εν μέσω της εμπορικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Κίνας", όπως ανέφερε ο διοικητής της τράπεζας, Lee Ju-yeol μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα