Πτώση στην Ευρώπη - Περιορισμένος ο όγκος συναλλαγών

Σε αρνητικό πρόσημο κινούνται σήμερα οι ευρωαγορές επηρεασμένες από το βίαιο ξεπούλημα της Παρασκευής στη Wall Street.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx600 σημειώνει 0,45% στις 335,16 μονάδων με τους περισσότερους κλαδικούς δείκτες σε πτώση.

Στα μεγαλύτερα ταμπλό: ο βρετανικός FTSE 100 με πτώση 0,85%, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,21%, ο γαλλικός CAC40 με απώλειες 0,92%, o ιταλικός FTSE MIB χάνει 0,97%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ35 υποχωρεί κατά 0,45%.

Σε κάθε περίπτωση ο όγκος συναλλαγών αναμένεται να είναι

περιορισμένος σήμερα, καθώς οι χρηματαγορές θα κλείσουν νωρίτερα λόγω Χριστουγέννων.

Ο FTSE 100 θα κλείσει στις 14:30 ώρα Ελλάδος, ενώ άλλες ευρωπαϊκές αγορές θα κλείσουν στις 15:00.

Κοιτάζοντας σε μεμονωμένες μετοχές, η γερμανική Delivery Hero σημειώνει τις καλύτερες επιδόσεις με άλμα της μετοχής κατά 10%. Προσφάτως η εταιρεία online διανομής φαγητού πούλησε τη γερμανική της μονάδα στην ολλανδική Takeaway.com, με τίμημα 1,1 δισ. δολ.

Στα εταιρικά νέα, η BMW δέχθηκε πλήγμα από την απόφαση της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας, η οποία της επέβαλε πρόστιμο ύψους 11,2 δισ. γουόν ή 9,96 εκατ. δολάρια. Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι αντιμέτωπη με καταγγελίες για καθυστερημένες ανακλήσεις οχημάτων και για απόκρυψη ελαττωμάτων στα μοντέλα της που οδήγησαν σε εκδήλωση φωτιάς στους κινητήρες.

Η μετοχή της BMW ωστόσο δεν πτοήθηκε και σημειώνει οριακή άνοδο 0,1%.

Την Παρασκευή, οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν βουτιά με τον Dow Jones να έχει τις μεγαλύτερες απώλειες από την κρίση του 2008. Ο Nasdaq Composite εισήλθε σε bear market, ενώ και ο S&P είχε σημαντικές απώλειες.

Οι παίκτες της αγοράς εστιάζουν στους φόβους για πιθανή επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Η Fed την περασμένη εβδομάδα αύξησε τα επιτόκια για τέταρτη φορά αυτό τον χρόνο με κάποιους αναλυτές να εκφράζουν φόβους ότι προχωρά σε νομισματική σύσφιξη υπερβολικά γρήγορα.

Στο μεταξύ, το πολιτικό δράμα συνεχίζεται στις ΗΠΑ, με την κυβέρνηση να τελεί υπό μερικό shutdown των λειτουργιών της που ίσως διαρκέσει και μετά τις 27 Δεκεμβρίου.

Σε μια άλλη σημαντική εξέλιξη, ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ, Στίβεν Μνούτσιν, κάλεσε τους κορυφαίους τραπεζίτες μετά την πρόσφατη πτώση στις μετοχές για να συζητήσουν το θέμα της ρευστότητας, με αποτέλεσμα να σημειωθεί άνοδος στα αμερικανικά futures.

Keywords
Τυχαία Θέματα