Πτώση στην Wall με το βλέμμα σε Fed και εκλογές

Υποχώρησαν την Τρίτη, πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης του μήνα, οι αμερικανικές μετοχές καθώς οι επικείμενες εκλογές και η συνάντηση των αξιωματούχων της Fed διαχέουν νευρικότητα στις αγορές.

Ο DOW υποχώρησε 105 μονάδες ή 0,58% στις 18.037,10 μονάδες ενώ ο S&P 500 έχασε 0,68% στις 2.111,72 μονάδες. Ο NASDAQ σημείωσε πτώση -0,69% στις 5.153,58 μονάδες.

«Τα εταιρικά μεγέθη τριμήνου

ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων και αυτό συνήθως αποτελεί καταλύτη. Αλλά αυτό πέρασε σε δεύτερη μοίρα, με δεδομένη τη φασαρία που γίνεται με τις εκλογές. Εάν κερδίσει ο Ντ. Τραμπ θα έχουμε μία κατάσταση ανάλογη με αυτή που δημιουργήθηκε μετά το Brexit. Ίσως αυτό να αποτελέσει και ευκαιρία για κάποιες συμφέρουσες αγορές μετοχών», εκτιμά ο Bruce Bittles, επικεφαλής επενδύσεων στην Baird.

Θετικά μηνύματα στέλνει στην αγορά και η ιδιαίτερα καλή πορεία στις συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων, με τη συνολική τους αξία να φθάνει στα 300 δισ. δολάρια τον Οκτώβριο. Όμως η διαρροή των e-mails της Χ. Κλίντον και η σχεδόν αυτόματη μείωση του προβαδίσματος που είχε έναντι του Ντ. Τραμπ, μάλλον ανησυχούν αρκετά τους επενδυτές.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο θα μπορούσαμε να κάνουμε λόγο για «μεικτή» εικόνα, καθώς ο δείκτης PMI μεταποίηση που καταρτίζει η Markit ενισχύθηκε στο 53,4 τον Οκτώβριο από 51,5 που ήταν τον Σεπτέμβριο. Ο δείκτης ISM μεταποίησης έφθασε στο 51,9, ξεπερνώντας σημαντικά τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Την ίδια ώρα, όμως, οι κατασκευαστικές δαπάνες μειώθηκαν 0,4%.

Σε ό,τι αφορά τα εταιρικά μεγέθη, το 70% των 328 εταιρειών που είναι εισηγμένες στον S&P 500 είχαν κατορθώσει να ξεπεράσουν τις εκτιμήσεις αναφορικά με τα κέρδη τους, ενώ το 55% αναφορικά με τον κύκλο εργασιών τους.

Στα ύψη η ανησυχία των επενδυτών για την επάρκεια σε βενζίνη μετά το κλείσιμο κεντρικού αγωγού, θυμίζοντας τον Σεπτέμβριο του 2008 την ώρα που το αμερικανικό αργό υποχώρησε σε χαμηλό ενός μήνα με φόντο την απομάκρυνσης της πιθανότητας εύρεσης κοινού πεδίου των χωρών του ΟΠΕΚ αναφορικά με την μείωση της παραγωγής για την σταθεροποίηση των τιμών.

Το αργό WTI υποχώρησε 46,67 δολάρια το βαρέλι ή κατέγραψε πτώση 0,4% αφού έφτασε ακόμα σε χαμηλό 46,20 δολαρίων αλλά και υψηλό 47,35 δολαρίων στο βαρέλι.

Κέρδη 4,6% για για την βενζίνη, σε υψηλό μίας εβδομάδας.

O χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου κατέγραψε άνοδο 14,90 δολαρίων ή 1,2% στα 1.288 δολάρια στην ουγγιά, στο υψηλότερο κλείσιμο από τις 3 Οκτωβρίου. Το πολύτιμο μέταλλο είχε χάσει τον Οκτώβριο 3%.

Ο άργυρος παράδοσης Δεκεμβρίου έκανε άλμα 62,2 σεντς ή 3,5% στα 18,418 δολάρια στην ουγγιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα