Πτώση ρεκόρ για την τουρκική λίρα – Πιέσεις και στα ομόλογα

Σε νέα ιστορικά χαμηλά υποχώρησε η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου και του ευρώ, λόγω της αύξησης των ανησυχιών από πλευράς επενδυτών για τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής και του πληθωρισμού, καθώς και της αυξανόμενης πολιτικής έντασης σε Ρωσία και Συρία.

Η λίρα που καταγράφει μια από τις χειρότερες επιδόσεις στις αναδυόμενες αγορές συναλλάγματος, σημειώνει τη μια πτώση μετά την άλλη την τελευταία εβδομάδα, καθώς της ασκούνται

πιέσεις από το sell-off στο ρωσικό ρούβλι, το νόμισμα ενός από τους βασικούς εμπορικούς εταίρους της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, η τουρκική λίρα υποχώρησε στο επίπεδο των 4,1550 έναντι του δολαρίου, καταγράφοντας απώλειες 8,5% από τις αρχές του 2018. Χθες βρισκόταν στο επίπεδο των 4,1166 δολ. Εναντι του ευρώ υποχωρεί στο ιστορικό χαμηλό των 5,1435.

Παράλληλα, στο τουρκικό νόμισμα υπάρχει αντίκτυπος και από τα στοιχεία που έδειξαν ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών συνεχίζει να διογκώνεται σε ετήσια βάση, στα 4,152 δισ. δολ. τον Φεβρουάριο, χαμηλότερα από τις προβλέψεις του Reuters για 4,2 δισ. δολ. και από το έλλειμμα του Ιανουαρίου που είχε διαμορφωθεί στα 7,039 δισ. δολ.

Ωστόσο, το έλλειμμα είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με τον περσινό Φεβρουάριο οπότε είχε διαμορφωθεί στα 2,566 δισ. δολ.

Την ίδια ώρα, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ ετών σκαρφαλώνει η απόδοση του τουρκικού διετούς ομολόγου, αφού έφτασε μέχρι και το 17,78% πριν αποκλιμακωθεί στο 14,16%.

Αξίζει να επισημανθεί ότι οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων της τουρκικής οικονομίας έχουν ξεπεράσει τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες εκδόσεις, στοιχείο που αποτελεί το πρώτο ηχηρό «καμπανάκι» στις ομολογιακές αγορές.

Τα 5ετή CDS αυξήθηκαν στις 215 μ.β., σύμφωνα με την IHS Markit, που είναι και το ανώτερο επίπεδο από τα μέσα Νοεμβρίου, κατά 6 μ.β. από το κλείσιμο της Τρίτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα