Πτώση 6,8% στις ιαπωνικές εξαγωγές τον Μάρτιο αλλά με... πενταπλάσια αύξηση προς την Ελλάδα

Πτώση για έκτο συνεχή μήνα κατέγραψαν τον Μάρτιο οι εξαγωγές της Ιαπωνίας, εν μέσω μειωμένης ζήτησης για ηλεκτρονικές συσκευές και μέρη που χρησιμοποιούνται στα smartphones, αδύναμης ανάπτυξης στην Κίνα και ενίσχυσης του γεν.

«Η ανάκαμψη στις ΗΠΑ, καθυστερεί, η ανάκαμψη της Κίνας επίσης, και η μειωμένη ζήτηση για τα ηλεκτρονικά μετά τη μείωση παραγωγής του iPhone

είναι παράγοντες που επηρεάζουν τις εξαγωγές» επιβεβαιώνει ο Hidenobu Tokuda, επικεφαλής οικονομολόγος στην Mizuho Research Institute.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Οικονομικών της χώρας οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 6,8% σε ετήσια βάση τον προηγούμενο μήνα, έναντι πτώσης 6,9% που περίμεναν οι οικονομολόγοι και μετά από πτώση 4% τον Φεβρουάριο.

Οι εξαγωγές προς την Κίνα, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ιαπωνίας, υποχώρησαν κατά 7,1% τον Μάρτιο, ενώ προς τις ΗΠΑ η πτώση ήταν της τάξης του 5,1% (πάντα σε ετήσια βάση).

Οι εξαγωγές προς την Ασία, που αναλογούν περίπου στις μισές αποστολές φορτίων της Ιαπωνίας υποχώρησαν κατά 9,7%.

Προς την Ε.Ε. ωστόσο οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 12,1% τον ίδιο μήνα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Φεβρουάριο του 2011, χάρη στην αύξηση των εξαγωγών προς την Ιταλία και την Ελλάδα, οι οποία μάλιστα, ήταν πενταπλάσια σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Keywords
Τυχαία Θέματα