Πτώση 40% στις «εξ ανατολάς» αφίξεις στα Δωδεκάνησα

Σοβαρό πλήγμα στον τουρισμό των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου αποτέλεσε η απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική Τουρκία, καθώς, από το περασμένο Σάββατο καταγράφεται πτώση 40% στις ημερήσιες επισκέψεις από τα παράλια της Μικρασίας στα νησιά.

Τα στοιχεία παρουσίασε στον ρ/σ Βήμα FM, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Γιάννης Πάππου.

Τις ανησυχίες του εξέφρασε και ο δήμαρχος της Σύμης, Λευτέρης Παπακαλοδούκας, σε τοπική εφημερίδα, καθώς, όπως είπε, βασικότερος αιμοδότης του τουρισμού για το μικρό ακριτικό νησί είναι η αγορά της Τουρκίας. Όπως ανέφερε, από

την επόμενη κιόλας ημέρα του πραξικοπήματος οι προσεγγίσεις σκαφών μειώθηκαν κατακόρυφα και οι ακυρώσεις κρατήσεων εξακολουθούν να πέφτουν βροχή.

«Η μείωση στις προσεγγίσεις σκαφών από την Τουρκία, από το Σάββατο μέχρι και σήμερα είναι κατακόρυφη, η εικόνα του λιμανιού δεν θυμίζει Ιούλιο μήνα. Το ίδιο συμβαίνει και με τις κρατήσεις. Τούρκοι τουρίστες παίρνουν τηλέφωνο και ακυρώνουν τις διακοπές τους και τα δωμάτια μένουν άδεια. Οσοι επρόκειτο να κάνουν τις διακοπές τους αυτή την περίοδο στην Σύμη, τις ακύρωσαν και τα μηνύματα που έχουμε είναι πως η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί, άγνωστο για πόσο. Τα πράγματα είναι τεταμένα στην Τουρκία, όσο παραμένουν τεταμένα δεν μπορείς να κάνεις ασφαλείς εκτιμήσεις, για το πώς θα εξελιχθεί η κίνηση από την γείτονα χώρα» δήλωσε στην εφημερίδα της Σύμης «Δημοκρατική», ο κ. Παπακαλοδούκας.

Από την άλλη, η καταστροφή που έχει συντελεστεί στον ελληνικό τουρισμό, τόσο λόγω κρίσης, όσο και λόγω προσφυγικού, αποτυπώνονται στις πληρότητες όπως προκύπτουν από τον ιστότοπο κρατήσεων Booking.com, για τα Δωδεκάνησα και για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τις ημερομηνίες Παρασκευή – Κυριακή 22-24 Ιουλίου. Να σημειωθεί πάντως ότι η εικόνα είναι ενδεικτική:

Στα Δωδεκάνησα: Κως πληρότητα 33%, Ρόδος πληρότητα 56%, Σάμος πληρότητα 32%

Στα νησιά του Ανατ. Αιγαίου: Χίος πληρότητα 44%, Λήμνος πληρότητα 60%, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι για τη Λέσβο, τα νούμερα είναι τόσο χαμηλά, ώστε δεν υπάρχει καν εκτίμηση πληρότητας. Οι πτήσεις τσάρτερ στο νησί έχουν μειωθεί κατά 65% σε σχέση με πέρυσι.

Τα πρόσφατα γεγονότα στην Τουρκία έχουν πάντως και την άλλη τους όψη για τον τουρισμό, καθώς πολλοί τουριστικοί πράκτορες εκτιμούν ότι η αναστάτωση που επικρατεί στη γείτονα δημιουργεί ευκαιρίες για προσέλκυση τουριστών στην Ελλάδα. Όπως δήλωσε στην εφημερίδα «Δημοκρατική», ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου κ. Γιώργος Ματσίγκος, καταγράφεται μικρή αύξηση στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι προγραμματίζονται επιπλέον πτήσεις από αυτές που ήδη έχουν προγραμματιστεί. «Αυτήν περίοδο καταγράφονται αυξημένες κρατήσεις last minute. Οι τουρίστες οι οποίοι ήταν αναποφάσιστοι και σκέπτονταν να πάνε στην Τουρκία για διακοπές της τελευταίας στιγμής, επιλέγουν άλλους προορισμούς, όπου βρίσκουν φθηνές τιμές. Οπότε, έχουμε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής αυξημένες, ευτυχώς, διότι τα αεροπλάνα που έρχονται στη Ρόδο δεν είναι γεμάτα, υπάρχουν πολλές κενές θέσεις. Δεν μπήκαν βέβαια έξτρα αεροπλάνα, απλώς πωλούνται πιο εύκολα πακέτα στους last minute πελάτες και γεμίζουν πιο εύκολα τα αεροπλάνα προς τη Ρόδο. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή πτήσης, ούτε αύξηση ούτε ακύρωση. Οι προβλεπόμενες αεροπορικές θέσεις παραμένουν ίδιες», δήλωσε ο κ. Ματσίγκος.

Keywords
Τυχαία Θέματα