Πτώση 27% για το ισχυρότερο νόμισμα της Αφρικής

Το νιγηριανό νάιρα έχασε 27% σε μία μόλις μέρα, την Δευτέρα, μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Νιγηρίας να εγκαταλείψει το peg με το δολάριο.

Η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε από την κεντρική τράπεζα της χώρας ώστε να γίνει υποτίμηση του νάιρα σε απάντηση της μεγάλης πτώσης των τιμών του πετρελαίου.

Έτσι, το νάιρα έχασε 27% έναντι του

δολαρίου στα 257 νάιρα ανά δολάριο.

Η μετακίνηση του peg με το δολάριο για το νάιρα, ανακοινώθηκε προηγούμενη Τετάρτη.

Η CBON (Κεντρική Τράπεζα της Νιγηρίας) εκτιμά ότι η κίνηση αυτή θα δώσει ώθηση στην μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής και θα την βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από την μείωση των τιμών του πετρελαίου.

Πριν μετακινηθεί το peg νάιρα - δολαρίου, ένα δολάρια αντιστοιχούσε σε 197 νάιρα.

Βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η κίνηση αυτή θα είναι επώδυνη, όμως μακροπρόθεσμα θα αποδώσει θετικά στην νιγηριανή οικονομία.

«Μακροπρόθεσμα, το ασθενές νάιρα θα βοηθήσει την νιγηριανή οικονομία να προσεγγίσει διεθνείς επενδυτές οι οποίοι φοβόντουσαν μία υποτίμηση», σημειώνει ο John Ashbourne της Capital Economics' Africa.

«Αυτό θα απελευθερώσει μια βαλβίδα πίεσης για την οικονομία. Βλέπουμε ότι η οικονομία αρχίζει να αποψύχεται και πράσινα βλαστάρια ενδεχομένως να προκύψουν το συντομότερο σε ένα χρόνο από τώρα. Πριν από αυτό, πιστεύουμε ότι η μακροοικονομική εικόνα θα επιδεινωθεί", σημειώνει στο Bloomberg η Yvonne Mhango, αναλύτρια του Renaissance Capital.

Η υποτίμηση του νάιρα θα βοηθήσει, όμως δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα της νιγηριανής οικονομίας, η οποία κινήθηκε στην ύφεση 0,5% για το πρώτο τρίμηνο του 2016, με φόντο την ισχυρή πτώση των τιμών του πετρελαίου και τη μείωση της παραγωγής της χώρας, εξαιτίας της δραστηριότητας ομάδα ανταρτών στα πετρελαιοπαραγωγά εδάφη της με το όνομα Niger Delta Avengers.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody βλέπει την κίνηση ως καθαρά θετική για τη Νιγηρία, τονίζοντας σε έκθεσή του ότι αυτή θα μειώσει τις ελλείψεις ρευστότητας σε δολάρια ΗΠΑ και τους συναφείς κινδύνους των τραπεζών που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους σε δολάρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα