Ψηφιακός μετασχηματισμός και ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων

Sponsored Content

Ο κόσμος αλλάζει συνεχώς, με απρόβλεπτες αλλαγές που χαρακτηρίζονται από αστάθεια, αβεβαιότητα, πολυπλοκότητα αλλά και ασάφεια. Τα θέματα κυβερνοασφάλειας, η προστασία και ανθεκτικότητα των πληροφοριακών συστημάτων απέναντι στις συνεχώς εξελισσόμενες απειλές του σύγχρονου κυβερνοχώρου είναι πλέον πιο επίκαιρα από ποτέ. Οι οργανισμοί αναζητούν τρόπους για να διασφαλίσουν την ικανότητα τους όχι μόνο να προβλέπουν και να ανταποκρίνονται σε αναδυόμενες απειλές αλλά και να μπορούν να ανακάμπτουν γρήγορα, «Cyber Resilience».

Την ίδια στιγμή η στρατηγική κάθε σύγχρονου

οργανισμού εστιάζεται στην ψηφιακή μεταρρύθμιση η οποία αποτελεί επιβλητική ανάγκη. Ανάμεσα στις μεγάλες προκλήσεις που εμπεριέχει ένα έργο τέτοιου μεγέθους, σημαντικότητας αλλά και διάρκειας, βρίσκεται και η ασφάλεια της πληροφορίας ενός οργανισμού. Η πολυπλοκότητα που δημιουργείται στο ΙΤ οικοσύστημα από την όλο και μεγαλύτερη εξάρτηση σε τρίτους παράγοντες, όπως πάροχους υπηρεσιών Cloud και τεχνολογικών εφαρμογών, καθώς και η εδραίωση της τηλεργασίας, δημιουργούν ένα καινούργιο φάσμα ψηφιακών κινδύνων. Στο νέο αυτό περιβάλλον, το πλαίσιο διαχείρισης κινδύνου αλλάζει δραματικά ενώ η έννοια της αρχιτεκτονικής περιμετρικής ασφάλειας όπως την γνωρίζουμε, δεν είναι πλέον επαρκής.

Ταυτόχρονα, η ελάχιστη εμπειρία ή ακόμα και άγνοια πολλές φορές ως προς τους ψηφιακούς κινδύνους που αναδύονται, ενδέχεται να εκθέσουν ένα οργανισμό σε νέους τύπους απειλών, αυξάνοντας έτσι σημαντικά το κίνδυνο παραβίασης της ασφάλειας των υποδομών του. Η διαχείριση των νέων αυτών κινδύνων αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη πρόκληση της νέας εποχής.

Οι ψηφιακοί κίνδυνοι του σήμερα δεν αφορούν μόνο τις κυβερνο-απειλές αλλά και κινδύνους που προέρχονται από τρίτα μέρη όπως συνεργάτες και πάροχους υπηρεσιών, εσωτερικές απειλές, καθώς και κινδύνους που απορρέουν από την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών που έχουν σαν αποτέλεσμα την προστασία των πληροφοριών και την επιχειρησιακή συνέχεια ενός οργανισμού.

Με το πεδίο κινδύνων το οποίο καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε να έχει διευρυνθεί σημαντικά, οι παραδοσιακές πρακτικές διαχείρισης της ασφάλειας πληροφοριών καθίστανται πλέον λιγότερο αποτελεσματικές ή ακόμη και ανεπιτυχείς.

Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις, ένας οργανισμός δεν πρέπει να διαχειρίζεται μεμονωμένα, ή την στιγμή που προκύπτουν τα θέματα που αφορούν στην ασφάλεια και στη διαθεσιμότητα. Η ασφάλεια πληροφοριών πρέπει να αναγνωρίζεται και να τυγχάνει χειρισμού κατά τον καθορισμό των εταιρικών στόχων του οργανισμού και την διαμόρφωση της στρατηγικής.

Επομένως καθίσταται ζωτικής σημασίας η ανάγκη για ένα στρατηγικό συνεργάτη ο οποίος θα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα του «Ψηφιακού Μετασχηματισμού» ενός οργανισμού, διασφαλίζοντας την ανθεκτικότητα της υποδομής και των πληροφοριών του συστημάτων.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιλογή στρατηγικού συνεργάτη είναι η εξειδίκευση και η εμπειρία μέσα από ένα ολοκληρωμένο φάσμα υπηρεσιών, οι οποίες μπορούν να στηρίξουν τον οργανισμό σε όλα τα στάδια ξεκινώντας από την στρατηγική και τον σχεδιασμό κι ολοκληρώνοντας με την εφαρμογή, παρακολούθηση, διατήρηση αλλά και τη συνεχή ενημέρωση των αναγκαίων τεχνολογιών και διαδικασιών.

Η ολοκληρωμένη αυτή προσέγγιση συμβάλει στην υποστήριξη και ενδυνάμωση της συνολικής προσπάθειας διαχείρισης του Λειτουργικού Κινδύνου ενός οργανισμού, δημιουργώντας ένα οργανισμό ανθεκτικό που να μπορεί να προβλέπει αποτελεσματικά, να ανταποκρίνεται, να ανακάμπτει γρήγορα και να προσαρμόζεται σε αναδυόμενες απειλές, διασφαλίζοντάς έτσι την επιχειρησιακή του συνέχεια.

«Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός για να θεωρείται επιτυχημένος πρέπει να διασφαλίζει την εμπιστευτικότητα, ακεραιότητα και διαθεσιμότητα των πληροφοριών συστημάτων ενός οργανισμού».

Ελευθέριος Αντωνιάδης, Ιδρυτής και Διευθυντής Τεχνολογίας της Odyssey που εξειδικεύεται στο τομέα της κυβερνοασφάλειας.

H Odyssey στο Magic Quadrant της Gartner με το προϊόν ClearSkies Cloud SIEM.

Keywords
Τυχαία Θέματα