Ψηφιακό κράτος και διαφθορά
Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει πως τα τελευταία χρόνια, η μείωση της γραφειοκρατίας και της ταλαιπωρίας των πολιτών στην έκδοση των διαφόρων πιστοποιητικών και εγγράφων από τη δημόσια διοίκηση, έχει μειωθεί σημαντικά. Όπως έχει ελαχιστοποιηθεί και η επαφή του πολίτη με δημοσίους υπαλλήλους με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό. Το gov.gr και οι άλλες ψηφιακές πλατφόρμες των δημοσίων υπηρεσιών, έχουν μετατραπεί σε σημαντικό εργαλείο για τον πολίτη που μπορεί και διεκπεραιώνει τις υποθέσεις του μέσα από το τηλέφωνο ή το κομπιούτερ του.
Σαφώς και
Και όσο η Τεχνητή Νοημοσύνη υιοθετείται και εντάσσεται σε περισσότερους τομείς αλλά και όσο οι ίδιοι οι πολίτες πλέον τη χρησιμοποιούν ως εργαλείο αναζήτησης πληροφοριών με την κάθε ευκαιρία, τόσο πιο γρήγορα φρονώ θα απλοποιηθούν και άλλες διαδικασίες που συνεχίζουν να μας ταλαιπωρούν.
Από την άλλη, δεν πρέπει να παραβλέπουμε πως όσο κι αν έχουν καταβληθεί τεράστιες προσπάθειες να μην υπάρχει δυνατότητα επαφής δημοσίων υπαλλήλων με πολίτες με φυσικό τρόπο, δεν έχουν ακόμα εξαλειφθεί εκείνα τα παραθυράκια που δίνουν έδαφος στη διαφθορά και τη συναλλαγή. Για παράδειγμα αναφέρω μετά λόγου γνώσεως, κάποιους ελεγκτές της ΑΑΔΕ οι οποίοι καταλογίζουν στους ελεγχόμενους, ένα σημαντικά υψηλό ποσό φόρου και προστίμων και πριν το καταγράψουν στο φύλλο ελέγχου, πριν καν ο φορολογούμενος «εν αταξία», υποβάλλει ένσταση ή προσφυγή στα φορολογικά δικαστήρια, βρίσκεται ως δια μαγείας ένας ενδιάμεσος που συνομιλεί με τους ελεγκτές και ορίζεται ένα πολύ χαμηλότερο ποσό, συν βεβαίως το μπαξίσι για τον ελεγκτή, τον προϊστάμενο του, τον υποδιευθυντή αλλά και τον διευθυντή βεβαίως-βεβαίως. Και οι συναντήσεις δεν γίνονται σε κάποιο γραφείο αλλά σε κάποια καφετέρια με ενδιάμεσους οι οποίοι στη συνέχεια προωθούν το μπαξίσι με τους πιο απίθανους τρόπους μακριά από κάμερες δημοσίων χώρων. Και όταν είναι όλη η πυραμίδα της διεύθυνσης μέσα στο κόλπο, δύσκολο να βρεθούν ίχνη παρατυπίας και παρανομίας από τρίτο αδιάφθορο ελεγκτή!
Το ίδιο ισχύει επίσης στις περιβόητες πολεοδομίες τις οποίες ναι μεν δεν επισκέπτεται ο πολίτης αλλά ο πληρεξούσιος μηχανικός του, αλλά η συναλλαγή γίνεται κι αυτό δεν μπορεί να το αρνηθεί κανένας όσο κι αν επιχειρεί η εκτελεστική εξουσία να αλλάξει τους κανόνες του παιγνιδιού με ψηφιακό μετασχηματισμό, αυτόματες διαδικασίες και «ανέπαφες» στην επίλυση των προβλημάτων αλλά και των αιτημάτων του πολίτη και κυρίως την έκδοση αδειών και τακτοποιήσεων φακέλων. Φαντάζομαι οι πολιτικοί προϊστάμενοι αυτών των υπηρεσιών αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση, έχουν γνώση για όλα εκείνα τα φαινόμενα που απειλούν να αμαυρώσουν τη γενικότερη εικόνα, αφήνοντας σκιές, ανεξαρτήτως των δικών τους προθέσεων.
Εκεί όμως που οι φυσικές επαφές δεν μπορούν να εξαλειφθούν, είναι η «ενημέρωση» των συγγενών ασθενούς με τον γιατρό που αναλαμβάνει να τον εγχειρήσει, τον αναισθησιολόγο κ.λπ. Όλοι για τον άνθρωπο μας κι είναι κατανοητό, θέλουμε το καλύτερο και όταν η ζωή του βρίσκεται στα χέρια κάποιων γιατρών, μειώνονται κατακόρυφα οι αντιστάσεις των περισσοτέρων ανθρώπων και αποδέχονται σχεδόν ως αυτονόητο, να μείνουν «ευχαριστημένοι» και οι γιατροί που φρόντισαν τον άνθρωπο τους!
Κι αυτός είναι ο λόγος γιατί είναι ελάχιστες οι καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για φακελάκια σε γιατρούς, ενώ δεν υπάρχει πολίτης που να έκανε χρήση ιατρικών υπηρεσιών σε δημόσιο νοσοκομείο και να μην πλήρωσε ένα εξτραδάκι μικρό ή μεγάλο. Προφανώς στην εν λόγω γάγγραινα ούτε η πολλά υποσχόμενη AI μπορεί να βοηθήσει ούτε οι ποινές και οι απολύσεις από το ΕΣΥ που όταν τελεσιδικούν είναι πλέον πολύ αργά.
Όμως, όσο κι αν η διαφθορά είναι ακόμα ένα υπαρκτό κομμάτι στον δημόσιο τομέα, σε καμιά περίπτωση αυτές οι μειωμένες έστω περιπτώσεις, μπορούν να μειώσουν τη συνολική εικόνα του δημόσιου τομέα στον οποίο κατά την άποψη μου έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου και εκσυγχρονισμού. Μένουν και πολλά άλλα ακόμα για να ξεριζωθούν τα άνθη του κακού αλλά εδώ είμαστε να τα παρακολουθούμε και να επισημαίνουμε ό,τι στραβό κι ανάποδο πέφτει στην αντίληψη μας ή μας καταγγέλλουν τεκμηριωμένα οι πολίτες και αναγνώστες μας.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Γιατί πρέπει να απαγορευτεί η τεχνητή νοημοσύνη στην εκπαίδευση
- Το στοίχημα της νέας γενιάς
- Φορολογία δωρεάν υπηρεσιών από γιατρούς, λογιστές, μηχανικούς και δικηγόρους
- LIVE: Σε πύρινο κλοιό Ρέθυμνο, Πάρος, Άνδρος και Κάλυμνος – Συνεχείς αναζωπυρώσεις, μηνύματα για απομάκρυνση κατοίκων
- Υποσχέσεις, αλλά λύσεις δεν βλέπουν οι παραγωγοί
- Φονική πυραυλική επίθεση της Ρωσίας στο Κίεβο – Συναγερμός και στην Πολωνία
- «Κόπωση», τριγμοί και αποχωρήσεις από το κόμμα Καρυστιανού
- Fed: Ρωγμές στην αξιοπιστία του Γουόρς μετά το «πάγωμα» των επιτοκίων
- Ιαπωνία: Τουλάχιστον 28 νεκροί από το σεισμό
- Πυρκαγιές: Σήμα κινδύνου από τον ΠΟΥ για την Ευρώπη – Ισχυρή αύξηση και σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία (χάρτης)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Πυρκαγιές: Σήμα κινδύνου από τον ΠΟΥ για την Ευρώπη – Ισχυρή αύξηση και σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία (χάρτης)
- Αναδιπλούμενα κινητά: Η Samsung ανεβάζει τον πήχη πριν από την άφιξη του πρώτου foldable iPhone
- Έκρηξη σε πλωτή μονάδα LNG στην Αίγυπτο – Πύραυλος ή drone στο επίκεντρο της έρευνας
- Τραμπ: «Θα χτυπήσουμε πολύ σκληρά το Ιράν» – Προανήγγειλε νέα πλήγματα τις επόμενες ώρες
- Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο μετρά τον «λογαριασμό» εξαγγελιών και παροχών
- Ψηφιακό κράτος και διαφθορά
- Meta: Απογοήτευσαν τα κέρδη και το guidance – Πιέσεις στη μετοχή μετά τα αποτελέσματα
- Υπουργικό στη σκιά της τραγωδίας: Οι εντολές Μητσοτάκη και το «κλείνουμε εκκρεμότητες» έως το 2027
- Microsoft: Αλμα εσόδων από cloud και AI – Το ορόσημο των $100 δισ. πέρασε πρώτη φορά το Azure
- Μέση Ανατολή: Η CENTCOM βομβάρδισε το Ιράν – Τραμπ: «Ήταν η σειρά μας να χτυπήσουμε» – Πλήρης ναυτικός αποκλεισμός (tweets)
- Τελευταία Νέα New Money
- Ψηφιακό κράτος και διαφθορά
- Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο μετρά τον «λογαριασμό» εξαγγελιών και παροχών
- Φωτιές: Οκτώ συλλήψεις για εμπρησμούς – Χειροπέδες σε δήμαρχο, αντιδήμαρχο και εργολάβο για τη φωτιά στην Πάρο
- Υπουργικό στη σκιά της τραγωδίας: Οι εντολές Μητσοτάκη και το «κλείνουμε εκκρεμότητες» έως το 2027
- Οι 2+1 πυλώνες ανάπτυξης για την Τράπεζα Πειραιώς για το 2026
- Φωτιές: Τρεις νεκροί πυροσβέστες και ολονύχτια μάχη με τα πύρινα μέτωπα σε Κρήτη, Λέσβο και Λακωνία (vid)
- Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Ξεκινά η κοστολόγηση των προεκλογικών προτάσεων των κομμάτων – Πώς θα γίνεται η διαδικασία
- Μέση Ανατολή: Η CENTCOM βομβάρδισε το Ιράν – Τραμπ: «Ήταν η σειρά μας να χτυπήσουμε» – Πλήρης ναυτικός αποκλεισμός (tweets)
- Πυρκαγιές: Σήμα κινδύνου από τον ΠΟΥ για την Ευρώπη – Ισχυρή αύξηση και σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία (χάρτης)
- Έκρηξη σε πλωτή μονάδα LNG στην Αίγυπτο – Πύραυλος ή drone στο επίκεντρο της έρευνας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ιαπωνία: Τουλάχιστον 28 νεκροί από το σεισμό
- Piraeus Bank reports record profitability, upgrades 2026 targets as revenues expand
- Γιατί έσπασε το ανοδικό σερί της Louis Vuitton Ελλάς
- Zara: Τζίρος-ρεκόρ στην Ελλάδα και φορολογική διαμάχη για 14,3 εκατ. ευρώ
- CCEC (Β.Μαρινάκης):Το στοίχημα στα νεότευκτα LNG και LPG – Γιατί βλέπει σημείο καμπής στην αγορά το 2028
- Το δίλημμα της Σαουδικής Αραβίας στον πόλεμο με το Ιράν
- Ο Ερντογάν και οι σουνίτες διεκδικούν τον ρόλο του Ιράν στη Μέση Ανατολή
- Οι μπαταρίες της Βουλγαρίας "σώζουν" την ελληνική αγορά από τιμές 340 ευρώ/MWh
- Πώς ο Ε. Μυτιληναίος εντόπισε την νέα επιχειρηματική ευκαιρία για τη Metlen στα κρίσιμα μέταλλα και τι σηματοδοτεί η συμφωνία ορόσημο για το γάλλιο
- Noval Property: Στο προσκήνιο νέες εξαγορές ακινήτων εισοδήματος



