Προβόπουλος: Πρέπει να μείνει ή να φύγει και γιατί

Η αγορά περιμένει ωριμότητα από τους πολιτικούς μετά και τα αποτελέσματα της προηγούμενης Κυριακής. Είναι προφανή τα μηνύματα προς τα κόμματα που συγκεντρώνουν τους περισσότερους ψήφους και δεν χρειάζονται περαιτέρω ανάλυση.

Για το λόγο αυτό θα πρέπει να ενισχυθούν δομές θεσμικές και ανεξάρτητες οι οποίες έχουν απευθείας σχέση με την ευρωζωνη και πρέπει σταδιακά να αποκοπούν πλήρως από τον πολιτικό παράγοντα. Τέτοια είναι η θέση του διοικητή της ΤτΕ, η οποία ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει για τη νέα

θητεία. Σύμφωνα με τις αρχές της Ε.Ε η απόφαση περνάει από την ΕΚΤ.

Όλοι γνωρίζουν ότι ο σημερινός διοικητής της ΤτΕ κ. Γ. Προβόπουλος, θέλει να παραμείνει στη θέση του για μία νέα θητεία, τα πλεονεκτήματα που συγκεντρώνει είναι γνωστά. Υψηλή τεχνογνωσία και εμπειρία από τη διαχείριση της μεγάλης κρίσης που προέκυψε το 2010-2011, έχει υπάρξει κατά κόρον συνομιλητής των πιστωτών μας και μπόρεσε να διατηρήσει ένα τραπεζικό σύστημα με ανέπαφες τις καταθέσεις, παρά το οριακό σημείο το οποίο βρέθηκε η ελληνική οικονομία την κρίσιμη χρονική περίοδο του 2012. Η μάχη που έδωσε εξάλλου, πριν από δύο μήνες με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ για τα κεφάλαια που χρειάζονται οι τράπεζες ως προς τη νέα τους ανακεφαλαιοποίηση ήταν σκληρή.

Υπάρχουν βέβαια και διάφοροι επικριτές που του καταλογίζουν πολλά και διάφορα, στην αρχική διαχείριση του σορταρίσματων και της υποτιμητικής κερδοσκοπίας των ελληνικών ομολόγων κατά την πρώιμη φάση της κρίσης. Από την πλευρά του βέβαια υπάρχουν απαντήσεις με επιχειρηματολογία που δεν είναι του παρόντος. Το ερώτημα είναι, στην παρούσα φάση, αν ο Προβόπουλος πρέπει να παραμείνει ή όχι, καθώς η ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος έχει κάνει μόνο κάποια πρώτα βήματα και όπως είναι περισσότερο από εμφανές η ρευστότητα δεν έχει επανέλθει στην αγορά – κάτι άλλωστε που δείχνουν και τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ μέχρι το μήνα Απρίλιο του 2014.

Η αποδέσμευση όμως από την υψηλού κόστους χρηματοδότηση ειδικής μορφής, όπως ο ELA, η εισαγωγή ξένων κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα και η μη επιβάρυνση σε μεγαλύτερο βαθμό του δημοσίου χρέους για την κάλυψη των αναγκών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς και η βελτίωση των δεικτών, δείχνουν ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σε ασφαλή πορεία για να μπορέσει να επιτελέσει τον στόχο του. Βεβαίως και οι ζημιές που έχει υποστεί το ΤΧΣ, για τις οποίες δεν ευθύνεται ο Προβόπουλος, έχουν πολλαπλή ανάγνωση και είναι κάτι το οποίο θα το βρούμε μπροστά μας. Από την άλλη πλευρά όμως, εάν δεν υπάρχει κάποιος γνώστης της ελληνικής αγοράς, που ταυτόχρονα θα έχει τα εχέγγυα του Μπεν Μπερνάνκι, τότε ας μην γελιόμαστε, η αντικατάσταση του Γιώργου Προβόπουλου θα αποτελέσει μια λανθασμένη κίνηση την οποία και θα χρεωθεί μελλοντικά ο όποιος πολιτικός παράγοντας.

Blogger Παναγιώτης Μπουσμπουρέλης
Keywords
Τυχαία Θέματα