Πρωτοφανής η μείωση της ζήτησης για καύσιμα κίνησης

Σημαντική μείωση των καυσίμων κίνησης, στα επίπεδα του 17% για τις βενζίνες και 8% για το πετρέλαιο κίνησης, παρατηρείται το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, όπως καταγράφει ρεπορτάζ της «Καθημερινής». Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Μάιος έκλεισε στο -8% και για τα δύο καύσιμα κίνησης με τους παράγοντες της αγοράς να κάνουν λόγο για πρωτοφανή τάση, αναφερόμενοι κυρίως στο ρυθμό της μείωσης της ζήτησης.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η ιδιαίτερα

αρνητική αυτή εξέλιξη έχει διαψεύσει τις προσδοκίες της αγοράς για τόνωση της ζήτησης μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ πρόσθετες ανησυχίες δημιουργεί η παρατηρούμενη αύξηση της παραβατικότητας αλλά και η αναμενόμενη έξαρση του λαθρεμπορίου με την επιβολή των αυξημένων ΕΦΚ από τον Ιανουάριο του 2017.

Η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται θέτει υπό δοκιμασία τις αντοχές της αγοράς καυσίμων που μέσα στη χρόνια της κρίσης έχει απολέσει το 30% του τζίρου της. Οι πιέσεις είναι τεράστιες και φαίνεται πλέον ότι, εκτός από τα πρατήρια, ο αριθμός των οποίων έχει συρρικνωθεί κατά 2.500 χιλιάδες περίπου στην 6ετία και τις πολύ μικρές εταιρείες, δοκιμάζονται και οι αντοχές μεγαλύτερων εταιρειών.

Σε αυτό το πλαίσιο παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για διεύρυνση του φαινομένου των «πειραγμένων αντλιών», καθώς πολλοί επαγγελματίες του κλάδου επιχειρούν με αυτό τον τρόπο και ελλείψει ελέγχων να υποκαταστήσουν τη ζημιά από τη μείωση της ζήτησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα