Πρώτο θέμα η Ελλάδα στο Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας

των Αργύρη Παπαστάθη, Ιωάννη Αντύπα

Με πρώτο θέμα την Ελλάδα θα συνεδριάσει την Καθαρά Δευτέρα το Eurogroup σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα που δόθηκε στη δημοσιότητα. Η συνεδρίαση θα αρχίσει στις 16.00 ώρα Ελλάδας (15.00 Βρυξελλών).

Σύμφωνα με το έγγραφο «το Eurogroup

θα αποτιμήσει εν συντομία την περαιτέρω πρόοδο στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης που απομένουν. Στην προηγούμενη συνεδρίαση το Eurogroup εξέφρασε ικανοποίηση για την εφαρμογή σχεδόν όλων των συμφωνηθέντων προαπαιτούμενων ενεργειών (prior actions) για την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)».

Επιπλέον τονίζεται ότι «το Eurogroup έδωσε εντολή στο Euro Working Group να επαληθεύσει την πλήρη εφαρμογή των εκκρεμών προαπαιτούμενων δράσεων βάσει της αξιολόγησης από τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς. Μετά την ολοκλήρωση της πλήρους εφαρμογής των προαπαιτούμενων ενεργειών και με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών (σ.σ.: εννοεί την έγκριση από κοινοβούλια όπου απαιτείται) το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της τέταρτης δόσης στο πλαίσιο του προγράμματός του».

Εκταμίευση

Παρά τη γκρίνια για την καθυστέρηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και των ιδιωτικοποιήσεων την Δευτέρα δεν αναμένονται αρνητικές εκπλήξεις. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε χθες επαφές με την Rothschild στο Παρίσι και σήμερα συνταντάται με επενδυτές και τράπεζες στο Λονδίνο. Την Δευτέρα θα βρεθεί στο Eurogroup με στόχο την ομαλή ολοκλήρωση των διαδικασιών για την εκταμίευση του πρώτου μέρους της δόσης, ύψους 5,7 δισ. ευρώ.

Aπό αυτά τα χρήματα, 3,3 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας για το διάστημα Φεβρουαρίου - Ιουνίου 2018, 1,9 δισ. ευρώ για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος (cash buffer) και 0,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες.

Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ από τα 6,7 δισ. ευρώ της συνολικής δόσης προγραμματίζεται να δοθεί επίσης για ληξιπρόθεσμα αλλά θα εγκριθεί τον Απρίλιο ή τον Μάιο αν πρώτα το κράτος εκκαθαρίσει υποχρεώσεις συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ και εφόσον διαπιστωθεί ότι λειτουργεί απρόσκοπτα το σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων.

Πιθανή μικρή χρονική καθυστέρηση βλέπει ανώτερος αξιωματούχος

Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης μιλώντας υπό το καθεστώς ανωνυμίας, δήλωσε ενόψει του Εurogroup, πως δεδομένης της πολιτικής συμφωνίας που έφτασαν τα τεχνικά κλιμάκια για τη τρίτη αξιολόγηση, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι γενικά ευχαριστημένοι από τη πορεία υλοποίησης των προαπαιτουμένων από τις Αρχές στην Ελλάδα, καθώς λίγα απομένουν. Αναμένεται συνεπώς να υπάρξει σύντομα συμφωνία από τους θεσμούς που θα οδηγήσει στο πράσινο φως για την εκταμίευση.

Παρόλα αυτά ο ίδιος αξιωματούχος άφησε ανοιχτό το ζήτημα της λήψης απόφασης αυτής για τη δόση των 5,7 δισ την ερχόμενη Δευτέρα, σημειώνοντας ωστόσο ότι η καθυστέρηση δεν θα διαρκέσει πολύ.

Συμπλήρωσε επίσης, πως είναι τεχνικής φύσης τα εναπομείναντα ζητήματα, όπως η προώθηση των συζητούμενων ιδιωτικοποιήσεων, αναφέροντας την εκκίνηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, τη δεσμευτική προσφορά για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΣΦΑ και την απόφαση του ΣτΕ για την επένδυση στο Ελληνικό. «Οι θεσμοί θα δουν πόσο μακριά έχουμε πάει, ενδεχομένως να είναι έτοιμοι για τη Δευτέρα, ενδεχομένως και όχι», είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως φαίνεται πως για τις Βρυξέλλες το σημαντικότερο θέμα είναι το η εκκίνηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έτσι ώστε να μην υπάρχουν άλλες καθυστερήσεις στις διαδικασίες.

Την ίδια στιγμή, ανέφερε ότι ήδη γίνονται εργασίες για το σχέδιο ανάπτυξης της Ελλάδα μετά τη λήξη του Προγράμματος και ήδη το Eurogroup εξετάζει τους τρόπους της μεταπρογραμματικής επιτήρησης. Επίσης, ότι το θέμα της επιτήρησης μετά το πρόγραμμα συνδέεται με την τρέχουσα συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, και απέφυγε να δεσμευθεί για το πως ακριβώς θα είναι η μορφή της μεταπρογραμματικής επιτήρησης Πάντως ανέφερε πως έχουν ξεκινήσει οι τεχνικές διαδικασίες για να αποσαφηνιστεί το πλαίσιο ελάφρυνσης χρέους

Τέλος, αναφορικά με πιθανή χρήση της πιστοληπτικής γραμμής, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι «το θέμα δεν είναι στο χέρι του Επιτρόπου, ή των Κρατών Μελών, αλλά της ενδιαφερόμενης χώρας» και ολοκλήρωσε λέγοντας πως δεν υπάρχει θέληση από την κυβέρνηση για κάτι τέτοιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα