Πρώτη σύγκρουση στις διαπραγματεύσεις για το brexit

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από τη Βρετανία ήδη από την αρχή των διαπραγματεύσεων μια πιο προωθημένη θέση, δηλαδή το Λονδίνο να εγγυηθεί τα δικαιώματα εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ μετά το Brexit, πλήττοντας με αυτό τον τρόπο, την ελπίδα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για μια ταχεία συμφωνία.

Ο Μισέλ Μπαρνιέο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, παρενέβη με μια αναλυτική έκθεση 20 σελίδων τη Δευτέρα, στην προσφορά της Μέι να προστατεύσει τα δικαιώματα εργασίας και διαμονής των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζουν

στη Βρετανία, σε λιγότερο από δύο ώρες από τη σύνταξή της.

"Περισσότερη φιλοδοξία, σαφήνεια και εγγυήσεις χρειάζονται από αυτά που υπάρχουν στη σημερινή θέση του Ηνωμένου Βασιλείου", έγραψε ο Μπαρνιέ στο Twitter. Ο στόχος των Βρυξελλών είναι "το ίδιο επίπεδο προστασίας που παρέχει και το δίκαιο της ΕΕ", ανέφερε.

Η απάντηση δημιουργεί μια σύγκρουση η οποία απειλεί να παγώσει τις κρίσιμες συνομιλίες για μια νέα εμπορική συμφωνία μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ. Και οι δύο πλευρές επιθυμούν μια έγκαιρη διευθέτηση των δικαιωμάτων των πολιτών και συμφώνησαν ότι δεν θα αρχίσουν να μιλούν για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μέχρις ότου συμφωνηθεί αυτό το θέμα, μεταξύ άλλων.

Υπολογίζεται ότι 3,2 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιμετωπίζονται σαν να είναι Βρετανοί για να λάβουν κρατική εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη, παροχές και συντάξεις,. Η πρόταση θα δημιουργήσει την υποχρέωση στους πολίτες της ΕΕ που ζουν στη Βρετανία, να κατέχουν ένα έγγραφο ταυτότητας μετά το Brexit. Η Βρετανή πρωθυπουργός δήλωσε ότι επιθυμεί μια αμοιβαία συμφωνία για να υπάρξει εγγύηση και στα δικαιώματα ενός εκατομμυρίου Βρετανών πολιτών που ζουν στις χώρες της ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα