Πρόταση μομφής κατά της προέδρου της Ν. Κορέας λόγω διαφθοράς

Η πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Park Geun-hye , κατηγορήθηκε από τη Βουλή της χώρας για ένα σκάνδαλο χειραγώγησης που προκάλεσε ισχυρούς τριγμούς στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας, αλλά και σφοδρές κοινωνικές αντιδράσεις για τις σχέσεις μεταξύ πολιτικών και επιχειρηματιών.

Κάτι λιγότερο από δύο μήνες μετά την πρώτη απολογία της Park για την εμπλοκή φιλικού της προσώπου σε κρατικές υποθέσεις, 234 βουλευτές – περισσότεροι από τα απαιτούμενα δύο τρίτα της Εθνοσυνέλευσης – ψήφισαν υπέρ της απόδοσης κατηγοριών.

Η κίνηση αυτή οδηγεί στην αναστολή των εξουσιών της προέδρου με αποτέλεσμα εφεξής να αναλαμβάνει ως υπηρεσιακός πρόεδρος ο νυν πρωθυπουργός της χώρας.

Οι βουλευτές αποφάσισαν να προχωρήσουν στην ψήφιση της πρότασης μομφής μετά από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις από την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στη χώρα το 1987.
Χιλιάδες κόσμου, κρατώντας πανό, υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό τα νέα έξω από τη Βουλή.


Ο υπηρεσιακός πρόεδρος αναλαμβάνει καθήκοντα μέχρι να αποφασίσει το Συνταγματικό Δικαστήριο μέσα σε διάστημα 180 ημερών. Αν το δικαστήριο συμφωνήσει να απομακρυνθεί η Park από την εξουσία, θα ακολουθήσουν εκλογές εντός 60 ημερών.

Keywords
Τυχαία Θέματα