Προσπάθεια εντυπωσιασμού και αναμασήματος παλαιών υποσχέσεων για τους πλειστηριασμούς

Υπό το φόβο των κλιμακούμενων κοινωνικών αντιδράσεων, κυβερνητικές πηγές προανήγγειλαν χθες την προώθηση ρύθμισης με την οποία θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς για χρέη προς το Δημόσιο. Από τη μία τα οργισμένα μηνύματα διαμαρτυρίας προς βουλευτές και από την άλλη το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που αρχίζει σήμερα, οδήγησαν σε σειρά κυβερνητικών διαρροών που διαβεβαίωνε για το θέμα.

Μόνο που η ...εξαγγελία “σέρνεται” ήδη από το Δεκέμβριο χωρίς να έχει γίνει κάτι έκτοτε ενώ και η ρύθμιση, με βάση τα σημερινά

στοιχεία, δεν έχει ουσιαστικό αντικείμενο, αφού η εφορία έχει κάνει ελάχιστους πλειστηριασμούς, οι οποίοι αφορούν μεγαλοοφειλέτες.

Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Δεκεμβρίου 2015 με ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών είχε δεσμευθεί ότι «το ίδιο θεσμικό πλαίσιο» (σσ με τα «κόκκινα» δάνεια, που ψηφίστηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2015) θα ισχύσει (με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί άμεσα) για τα χρέη προς το Δημόσιο ώστε να προστατευτεί η πρώτη κατοικία».

Αν και έχουν περάσει σχεδόν 10 μήνες, σχετική διάταξη δεν έχει κατατεθεί και είναι άγνωστο εάν θα κατατεθεί ρύθμιση που να προβλέπει την προστασία της πρώτης κατοικίας για φυσικά πρόσωπα που έχουν χρέη αποκλειστικά προς το Δημόσιο. Υπηρεσιακά στελέχη μάλιστα προειδοποιούν ότι η εφαρμογή μιας οριζόντιας λύσης για το θέμα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς μπορεί στο τέλος κάποιοι να μην πληρώσουν ξανά φόρους στο Δημόσιο. Ταυτόχρονα στελέχη της τρόικας δηλώνουν άγνοια για τις προθέσεις της κυβέρνησης, αλλά θα εξετάσουν το θέμα όταν έρθουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.

Βέβαια, τα τελευταία χρόνια οι πλειστηριασμοί ακινήτων που αφορούν την πρώτη κατοικία είναι ελάχιστοι, αφού δεν ξεπερνούν τους δέκα, και είναι στοχευμένοι σε οφειλέτες με χρέη άνω των 100.000 ευρώ.

Επί της ουσίας δηλαδή κατασχέσεις και πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για χρέη στο Δημόσιο δεν διενεργούνται, παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία το επιτρέπει υπό προϋποθέσεις για χρέη άνω των 500 ευρώ. Εναπόκειται δηλαδή στη διακριτική ευχέρεια του έφορου για το εάν θα προχωρήσει η διαδικασία και προφανώς οι έφοροι αποφασίζουν υπέρ του οφειλέτη.

Την ίδια στιγμή πάντως το Δημόσιο έχει ήδη λάβει φέτος αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για 79.240 οφειλέτες, προχωρώντας σε δεσμεύσεις και κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, εισοδημάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων, καθώς και σε πλειστηριασμούς ακινήτων, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπ. Οικονομικών αλλά και το τεχνικό μνημόνιο, οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και οι πλειστηριασμοί ακινήτων θα αφορούν το 55% των οφειλετών του Δημοσίου και των ασφαλιστικών Ταμείων ενώ στόχος μέχρι το τέλος της χρονιάς είναι να εισπραχθούν 2,05 δισ ευρώ από παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Στο μεταξύ το κύμα των σοβαρών επεισοδίων έξω από ειρηνοδικεία με στόχο την ακύρωση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας έχει ως συνέπεια την ακύρωση διαδικασιών ακόμη και για δεύτερες και τρίτες κατοικίες, καταστήματα και ΙΧ αυτοκίνητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα