Προσφυγικό: Δραματικό αδιέξοδο για Ελλάδα, αμήχανη η Ευρώπη, συνεχίζει να απειλεί η Αυστρία



Του Σπύρου Γκουτζάνη


Ενώ η ροή προσφύγων από τα τουρκικά παράλια συνεχίζεται με αμείωτη ένταση -ενδεικτικό του ότι η Τουρκία εξακολουθεί να μην συνεργάζεται - και η Ελλάδα από το λιμάνι του Πειραιά μέχρι τα σύνορα με την Ειδομένη θυμίζει έναν απέραντο καταυλισμό προσφύγων, η χθεσινή σύσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες

κατέδειξε το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η Ευρώπη και τις εσωτερικές συγκρούσεις.

Η χθεσινή Σύνοδος έδωσε προθεσμία στην Τουρκία να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου μέχρι τις 7 Μαρτίου αν και κανείς δεν δείχνει να το πιστεύει. Από το ελληνικό υπουργείο Αμύνης διέρρευσε χθες ότι το επιχειρησιακό σχέδιο του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο θα είναι έτοιμο περί τα τέλη Μαρτίου. Εν τω μεταξύ οι Ευρωπαίοι ετοιμάζονται, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Τόμας Ντε Μερζιέρ για περισσότερα μέτρα για την φύλαξη των εσωτερικών συνόρων αν η κατάσταση συνεχιστεί ως έχει μέχρι την Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου.

Ένταση και αντιπαραθέσεις

Στην χθεσινή σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετείχαν οι 28 συν οι χώρες του βαλκανικού διαδρόμου επικράτησε ένταση. Ο Έλληνας υπουργός Γιάννης Μουζάλας επέρριψε ευθύνες στην Αυστρία για μονομερείς ενέργειες, τόνισε ότι η στάση της Αυστρίας δεν είναι φιλική και παραβιάζει παλαιότερες αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ. Πρόσθεσε ότι η στάση της Αυστρίας βλάπτει την Ελλάδα, αφαιρώντας της τον χρόνο που χρειάζεται για να προετοιμαστεί και συγχρόνως βλάπτει την ΕΕ γιατί προβάλει εθνικές μονομερείς λύσεις σε συνδυασμό με άλλα κράτη (Βίσεγκραντ) και κράτη που δεν είναι μέλη της ΕΕ. Σύμφωνα με τον υπουργό «τα Σκόπια έριξαν το φταίξιμο στην Σερβία, η Σερβία στην Κροατία, η Κροατία δεν μίλησε, η Σλοβενία καταδίκασε τη στάση της Αυστρίας, ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας το ίδιο και στο τέλος η Κομισιόν και η προεδρία ζήτησαν από τα κράτη-μέλη να απέχουν από μονομερείς ενέργειες και να στηρίξουν τις αποφάσεις της Ε.Ε.».

Η Αυστρία πάντως δεν πτοήθηκε και τόσο στην Σύνοδο όσο και στις δηλώσεις που έκανε μετά η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, επανέλαβε τις απειλές εναντίον της Ελλάδας για αποπομπή της από τη Ζώνη Σένγκεν. «Εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά της, θα πρέπει να τεθεί το ερώτημα για το εάν αυτή μπορεί να συνεχίσει να είναι εξωτερικό σύνορο της Σένγκεν». Η Αυστριακή υπουργός υπεραμύνθηκε της απόφασης που ελήφθη κατά την Διάσκεψη της Βιέννης για ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, «ώστε να σταματήσουμε τις προσφυγικές ροές».

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι και οι άλλες χώρες με πρώτο τον γερμανό υπουργό Εσωτερικών Τόμας Ντε Μερζιέρ θεωρούν ότι αν μέχρι την Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου η κατάσταση με την προσφυγική ροή δεν έχει βελτιωθεί τότε θα πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα για την φύλαξη των εσωτερικών συνόρων, αν και αποφεύγουν να πουν συγκεκριμένα ποιά θα είναι τα μέτρα αυτά. Αλλά και ο Έλληνας υπουργός Γιάννης Μουζάλας δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εναλλακτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης το οποίο έχει υποβάλλει στην ΕΕ και στην Ολλανδική προεδρία. Είναι σαφές ότι η Γερμανία που έχει αφήσει στην Αυστρία τον ρόλο του κακού, προετοιμάζει στο παρασκήνιο την επόμενη γραμμή ανάσχεσης των προσφύγων που δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα. Υπ' αυτή την έννοια στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου θα συζητηθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, και η επόμενη γραμμή προστασίας της Σένγκεν.

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι όλα τα κράτη-μέλη έχουν την ευθύνη να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και επισήμανε ότι η κατάσταση κατά μήκος του βαλκανικού διαδρόμου είναι πολύ κρίσιμη. Πρόσθεσε ότι η πιθανότητα ανθρωπιστικής κρίσης είναι πραγματική και πολύ κοντά. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με μονομερείς, διμερείς, ή τριμερείς δράσεις», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι πρώτες αρνητικές συνέπειες είναι ήδη ορατές.

Έμφραγμα στο εσωτερικό

Καθημερινά εισέρχονται από την Μυτιλήνη και τα υπόλοιπα νησιά περί τους 3.000 πρόσφυγες, η οποίοι αμέσως μετά την ταυτοποίησή τους προωθούνται στο λιμάνι του Πειραιά. Οι χώροι στους δύο σταθμούς του ΟΛΠ είναι γεμάτοι, όπως και στα κέντρα υποδοχής στο Σχιστό, τον Ελαιώνα και το Ελληνικό ενώ ξεχειλίζει και η πλατεία Βικτωρίας. Άλλωστε οι περισσότεροι πρόσφυγες θέλουν να κατευθυνθούν στα σύνορα με τα Σκόπια για να συνεχίσουν το ταξείδι τους για την Ευρώπη. Η ελληνική αστυνομία δημιουργεί φράγματα κατά μήκος της εθνικής οδού και σταματά τους πρόσφυγες σε διάφορα σημεία, από την Λαμία και τα Τέμπη μέχρι την Κοζάνη και την Θεσσολονίκη προκειμένου να ελέγχει την συγκέντρωση στην Ειδομένη. Ακόμη κι έτσι όμως στην Ειδομένη και στο Πολύκαστρο είναι συγκεντρωμένοι περί τους 4.000 πρόσφυγες και 2.000 ακόμη είναι στο στρατόπεδο στα Διαβατά. Συνολικά σκορπισμένοι μέσα στην χώρα είναι περί τους 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες, δημιουργώντας εικόνες απελπισίας. Παρά τα εμπόδια όμως οι πρόσφυγες προσπαθούν να συνεχίσουν τον δρόμο τους ακόμη και με τα πόδια. Εκφράζονται φόβοι ότι είναι θέμα χρόνου πότε θα συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός στα σύνορα και θα επιχειρήσει να ρίξει τον φράχτη με τα Σκόπια.

Καθώς παρά τις ευχές που ακούγονται για συνεργασία με την Τουρκία κανείς δεν δείχνει να το πιστεύει, το υπουργείο Αμύνης όπως ανακοίνωσε χθες ο Πάνος Καμμένο προετοιμάζει ακόμη πέντε κέντρα υποδοχής σε εγκαταλελειμένα στρατόπεδα που θα φιλοξενούν περί τους 20.000 πρόσφυγες. Οι νέοι χώροι βρίσκονται οι 4 στο Κιλκίς και ο ένας στα Γιαννιτσά.

Keywords
Τυχαία Θέματα