Προς εβδομαδιαία πτώση οδεύει το πετρέλαιο

Το πετρέλαιο οδεύει προς εβδομαδιαία απώλεια, λόγω ανησυχιών ότι η αποδυνάμωση της οικονομικής ανάπτυξης και η αυξανόμενη προσφορά των ΗΠΑ θα οδηγήσουν σε πλεόνασμα το επόμενο έτος, ξεπερνώντας τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ για τη σταθεροποίηση της αγοράς.

Η τιμή του Brent καταγράφει πτώση 2% στα

53,25 δολάρια το βαρέλι, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2017.

Σε εβδομαδαία βάση, έχει υποχωρήσει 11%.

Παρόμοια είναι η εικόνα για το αμερικανικό αργό (WTI), που σήμερα υποχωρεί στα 45,5 δολάρι το βαρέλι.

"Είμαστε σε έναν κόσμος αρκούδων", δήλωσε ο Stephen Brennock, αναλυτής της PVM Oil Associates Ltd. "Στην καρδιά αυτού του υποτονικού σκηνικού βρίσκεται η μεροληψία στην πλευρά της προσφοράς", ενώ ταυτόχρονα οι "προοπτικές ζήτησης πετρελαίου έχουν εξασθενίσει, καθώς σύννεφα καταιγίδων συγκεντρώνονται πάνω από την παγκόσμια οικονομία", πρόσθεσε.

Η υποχώρηση του πετρελαίου ακολούθησε αυτή την εβδομάδα την ευρύτερη αναταραχή στην αγορά, η οποία προκλήθηκε από την πτώση των παγκόσμιων μετοχών, αφού η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε την πρόβλεψη για οικονομική ανάπτυξη του 2019 σε 2,3% από 2,5% το Σεπτέμβριο. Και ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μείωσαν τον αριθμό των αυξήσεων των επιτοκίων που βλέπουν το επόμενο έτος σε δύο, από τρεις φορές που αναμενόταν τον Σεπτέμβριο, αυτό είναι ακόμα περισσότερο από ό, τι αναμενόταν από τους επενδυτές.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέμεινε στη χρηματοδότηση ενός τείχους ή άλλου φράγματος κατά μήκος των νότιων συνόρων των ΗΠΑ, αρνούμενος να υπογράψει ένα νομοσχέδιο δαπανών, που θα ανέτρεπε ένα shutdown της κυβέρνησης μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Keywords
Τυχαία Θέματα