Προς εκλογές βαδίζει η Ισπανία μετά το «όχι» στον προϋπολογισμό του 2019

Η κυβέρνηση μειοψηφίας της Ισπανίας ηττήθηκε, όπως αναμενόταν, στο Κοινοβούλιο σήμερα, Τετάρτη 13/2, σε μια κρίσιμη ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό. Με αφορμή αυτή την κοινοβουλευτική του ήττα, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σχεδιάζει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, πιθανότατα στο δεύτερο μισό του Απριλίου, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στο πρακτορείο Reuters.

Το Κοινοβούλιο

της Ισπανίας καταψήφισε τον προϋπολογισμό του 2019, με τους Σοσιαλιστές του Σάντσεθ να κατέχουν λιγότερο από το ένα τέταρτο των εδρών στην κάτω βουλή.

Οι πηγές του Reuters σημείωσαν επίσης ότι ο Σάντσεθ επιθυμεί τη διεξαγωγή εκλογών το ταχύτερο δυνατόν ώστε να συγκρατήσει στο κόμμα του ψηφοφόρους που κλίνουν προς την Αριστερά, προκειμένου να αποφύγουν την απειλή έλευσης της Δεξιάς στην εξουσία.

Η καταψήφιση του προϋπολογισμού σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, που ζητούν, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα αυτοδιάθεσης της περιοχής, η οποία αυτοδιάθεση όμως απαγορεύεται από το ισπανικό Σύνταγμα. Τα μικρά καταλανικά κόμματα προσέφεραν ως αντάλλαγμα τη στήριξή τους στο νομοσχέδιο του προϋπολογισμού.

«Η ιδέα είναι να ανακοινώσουμε την προκήρυξη εκλογών το ταχύτερο δυνατόν», τόνισε μια πηγή στο Reuters.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης Σάντσεθ είχε απορριφθεί από την ισπανική βουλή και τον Ιούλιο του 2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα