Προαναγγέλλει αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών η Moody's

Σε αναβάθμιση των προοπτικών των ελληνικών τραπεζών προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody's προαναγγέλοντας κατ' ουσίαν αναβάθμιση της πιστοληπτικής τους αξιολόγησης στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις.

Συγκεκριμένα ο οίκος με έκθεση που φέρει τον τίτλο «Banking System Outlook -- Greece: Improving funding and asset risk, along with

easing of bad loans, drive positive outlook», αναβάθμισε το outlook του ελληνικού τραπεζικού συστήματος σε «θετικό» από «σταθερό» εκτιμώντας ότι τα ρίσκα χρηματοδότησης και ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών θα βελτιωθούν τους επόμενους 12-18 μήνες, εν μέσω βελτιούμενου αλλά ακόμη προβληματικού λειτουργικού περιβάλλοντος.

Είχε προηγηθεί άλλη έκθεση του οίκου με την οποία υπογράμμιζε πως η μείωση της εξάρτησης απ' τον ELA είναι «πιστωτικά θετικό» γεγονός και στην οποία μιλούσε για διαχειρίσιμη εκ μέρους των τραπεζών άρση του waiver απ' την ΕΚΤ.

Η Moodys εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα διατηρήσει το θετικό της momentum την περίοδο αυτή, κάτι που θα εξαρτηθεί από τη στάση της κυβέρνησης και την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις ώστε να προσελκύσει περισσότερες ξένες επενδύσεις. Ο οίκος προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% φέτος και 2,2% το 2019, που αναμένεται να βασιστεί στην ισχυρή αύξηση των εξαγωγών και τον κλάδο των υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού.

«Τα προβληματικά δάνεια σταδιακά θα μειωθούν από τα πολύ υψηλά επίπεδα καθώς οι ελληνικές τράπεζες ευνοούνται από τους βελτιωμένους νόμους για την ανάκτηση δανείων», δήλωσε ο Νώντας Νικολαϊδης, αντιπρόεδρος και senior credit officer του οίκου. Η Moody’s αναμένει τα προβληματικά δάνεια να παραμείνουν υψηλά, αλλά οι τράπεζες πιθανότατα θα πιάσουν τους στόχους για τους οποίους δεσμεύτηκαν στις ρυθμιστικές αρχές μειώνοντας τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στο 35% περίπου του συνόλου ως το τέλος του 2019.

Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι οι τράπεζες είναι «άνετες» σε ότι αφορά τα κεφαλαιακά επίπεδα με τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 στο σύνολο να βρίσκεται στο 15,8% τον Μάρτιο του 2018. Υπογραμμίζει ωστόσο πως το μεγάλο μέγεθος των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTAs) συνεχίζουν να υπονομεύουν την ποιότητα αυτών των κεφαλαίων.

Ο οίκος επαναλαμβάνει ότι η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών απ' τη χρηματοδότηση της Κεντρικής Τράπεζας και τον ELA περιορίζεται. Εκτιμά ότι ο τελευταίος εντός των επόμενων μηνών θα εκμηδενιστεί, καθώς οι τράπεζες ανακτούν πρόσβαση στην διατραπεζική αγορά και στην αγορά καλυμμένων ομολόγων και παράλληλα αυξάνονται σταδιακά οι καταθέσεις.
Σύμφωνα με τη Moody's οι περισσότερες τράπεζες αναμένεται να συνεχίσουν να είναι οριακά κερδοφόρες ως το 2019 καθώς το πιστωτικό κόστος και το λειτουργικό κόστος τους παραμένουν χαμηλά. Ωστόσο τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια θα παραμείνουν υπό πίεση καθώς οι τράπεζες συνεχίζουν την απομόχλευση και μειώνουν τους ισολογισμούς τους με διαγραφές και πωλήσεις NPEs.

Keywords
Τυχαία Θέματα