«Πράσινο φως» από Κομισιόν για να ξεκινήσουν οι επίσημες εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν σήμερα το τελικό 'πράσινο φως' για να ξεκινήσουν οι επίσημες εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ ύστερα από μήνες καθυστερήσεων λόγω της αντίστασης της Γαλλίας.

Τελικά οι κυβερνήσεις της ΕΕ ψήφισαν με ξεκάθαρη πλειοψηφία υπέρ της έγκρισης των διαπραγματευτικών εντολών που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την Γαλλία να καταψηφίζει και το Βέλγιο

να απέχει.

Η Κομισιόν, που συντονίζει την εμπορική πολιτική για τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ, θέλει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις σε δύο κατευθύνσεις – η μία αφορά τη μείωση των δασμών σε βιομηχανικά προϊόντα και η άλλη τη διευκόλυνση των εταιρειών να καταδεικνύουν ότι τα προϊόντα πληρούν τα ευρωπαϊκά ή τα αμερικανικά πρότυπα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες έφτασαν σε μια αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων τον περασμένο Ιούλιο, όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησε να σταματήσει την επιβολή δασμών στα αυτοκίνητα της ΕΕ, καθώς οι δύο πλευρές επιδίωξαν τη βελτίωση των οικονομικών δεσμών.

Ωστόσο, απείλησε ξανά με δασμούς ύψους 11 δισ. σε ένα εύρος ευρωπαϊκών προϊόντων την προηγούμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της διαμάχης των δύο οικονομιών σχετικά με τις αντίπαλες αεροπορικές τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα