Πότε θα φανούν οι οικονομικές επιπτώσεις από την COVID

Το πλέγμα μέτρων προστασίας που ενεργοποίησε η Κυβέρνηση λόγω της υγειονομικής κρίσης για την προστασία επιχειρήσεων και αγοράς αποδείχθηκε αρκετά αποτελεσματικό, με μέτρο πάντοτε την έκταση και το εύρος της κρίσης που βιώνουμε. Τα εγγυοδοτικά προγράμματα, το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και κυρίως οι επιστρεπτέες προκαταβολές -το τελευταίο είναι το μέτρο με τη μεγαλύτερη ευελιξία καθώς τα χρήματα προέρχονται από τον προϋπολογισμό κι όχι από κοινοτικούς πόρους όπως τα δύο προαναφερόμενα- συντήρησαν στον βαθμό που ήταν δυνατόν την κατάσταση στην αγορά και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Σε σχέση πάντα με το μέγεθος

της καταστροφής, η Κυβέρνηση διαχειρίστηκε ικανοποιητικά την κρίση αλλά αυτό δεν ακυρώνει το μείζον γεγονός: Για διάστημα που υπερβαίνει πλέον τον ένα χρόνο, η οικονομία λειτουργεί σε ένα ιδιότυπο καθεστώς «ημιαργίας»: Ζωτικοί κλάδοι παραμένουν πλήρως ανενεργοί, άλλοι πορεύονται αναλόγως περιστάσεων και οδηγιών, άλλοι παλεύουν εξ αποστάσεως κοκ.

Με βάση τα όσα γνωρίζουμε, μια σχετική ομαλοποίηση της κατάστασης (λόγω προόδου εμβολιαστικού προγράμματος και ανόδου της θερμοκρασίας) θα έχουμε από τον Ιούνιο και μετά. Ήδη οι εκτιμήσεις για την τουριστική κίνηση φέτος είναι πως ναι μεν θα είναι διπλάσια από το 2020, αλλά και πάλι θα κυμανθεί στο 40 με 50% των επιδόσεων του τουρισμού το 2019. Συνεπώς, η παράλυση της οικονομίας σε αρκετούς τομείς θα έχει διάρκεια περίπου 1,5 χρόνο. Επιπλέον στο διάστημα αυτό θα εξαντληθούν και τα σωσίβια των επιστρεπτέων.

Αυτό είναι το χρονικό σημείο όπου θα αρχίσουν να γίνονται ορατές οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Ασφαλώς και θα προβλεφθούν από το οικονομικό επιτελείο ειδικές ρυθμίσεις για τη σταδιακή πληρωμή των κορωνοχρεών. Ωστόσο, είναι η περίοδος που -εφόσον βοηθούν και οι υγειονομικές συνθήκες- θα πρέπει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, που σημαίνει ομαλότητα στην εξυπηρέτηση των οικονομικών υποχρεώσεων. Οι περίπου 800.000 μικροεπιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να εξυπηρετούν τα περίπου 15 δισ. που έχουν δανειστεί από τις τράπεζες, οι επιχειρηματίες του τουρισμού να αποπληρώνουν τα 7 δισ. που έχουν πάρει από τις τράπεζες κοκ.

Προς το τέλος του δεύτερου εξαμήνου εφέτος, θα αρχίσουμε να αποκτούμε πιο σαφή και τεκμηριωμένη εικόνα των ζημιών που προκάλεσε στην οικονομία η πανδημία. Στο μεταξύ, ελπίζουμε η Ε.Ε. να μην καθυστερήσει, ώστε να είμαστε σε θέση να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης με τις επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όλα αυτά βέβαια εφόσον οι συνθήκες στη διεθνή οικονομία είναι ομαλές και π.χ. τα νομισματικά και δημοσιονομικά μέτρα στήριξης δεν πυροδοτήσουν έκρηξη πληθωρισμού που παρασύρει σε άνοδο τις αποδόσεις των ομολόγων διαλύοντας τις αγορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πότε, COVID,pote, COVID