Πώς το ιρλανδικό ΑΕΠ... εκτινάχθηκε κατά 26% το 2015

Σε τρεις ημέρες ο Jim Power θα βρίσκεται στο Λονδίνο προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη του Ιρλανδό-Βρετανικού Επιμελητηρίου για την ιρλανδική οικονομία. Όμως δυσκολεύεται να πει ορισμένα πράγματα.

Η ιρλανδική οικονομία έτρεξε με ρυθμό 26% το 2015, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Αρχικά η στατιστική υπηρεσία είχε εκτιμήσει ότι η ανάπτυξη θα έφθανε στο 7,8%.

«Δεν πρόκειται να σταθώ στο βήμα και να πω ότι η οικονομία ενισχύθηκε κατά 26%», τόνισε ο Power,

ένας ανεξάρτητος οικονομολόγος, καθώς θεωρεί ότι όλοι θα γελάσουν μαζί του.
Όμως αυτό το εντυπωσιακό ποσοστό εξηγείται εν μέρει από το γεγονός ότι η Ιρλανδία είναι ο παράδεισος των αμερικανικών επιχειρήσεων, καθώς ο φόρος για τις εταιρείες είναι 12,5%. Μεταξύ των εταιρειών που έχουν μετακομίσει την έδρα τους στην Ιρλανδία, οι περισσότερες μέσω εξαγορών, περιλαμβάνονται ονόματα όπως PepsiCo και Jazz Pharmaceuticals.

Η αποτίμηση των διεθνών επιχειρήσεων που επέλεξαν για έδρα τους την Ιρλανδία το 2014 έφθασε στα 523 δισ. ευρώ, από 391 δισ. ευρώ που ήταν το προηγούμενο έτος, βάσει των επίσημων στοιχείων.

«Είμαστε μία μικρή οικονομία, αλλά όταν υπάρχουν τόσο υψηλές αποτιμήσεις, συμβαίνουν και παράδοξα», εκτιμά ο Michael Connolly, στέλεχος της ιρλανδικής στατιστικής υπηρεσίας, προσπαθώντας να εξηγήσει το απίστευτο 26%.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Μάικλ Νούναν, τονίζει ότι παρά τη μείωση τόσο του ελλείμματος όσο και του χρέους ως ποσοστού επί του ΑΕΠ, η ιρλανδική οικονομία δεν είναι «εξασφαλισμένη» έναντι των κινδύνων.

Ένας εξ αυτών είναι ότι το ΑΕΠ της χώρας διογκώνεται λόγω του τρόπου φορολόγησης των ξένων επιχειρήσεων. Όταν μία εταιρεία επιλέγει ως φορολογική της έδρα την Ιρλανδία όλα τα περιουσιακά της στοιχεία «καταμετρώνται» στο ιρλανδικό ΑΕΠ, εξηγεί ο κ. Νούναν.

Ταυτόχρονα οικονομολόγοι όπως ο Power τονίζουν ότι δεν θα εξετάζουν την πορεία του ΑΕΠ προκειμένου να μετρήσουν την πραγματική κατάσταση της ιρλανδικής οικονομίας, αλλά στοιχεία όπως η απασχόληση και τα φορολογικά έσοδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα