Πώς το internet of things αλλάζει τη ζωή μας
Του Διονύση Αντωνέλλου
Το «Ιnternet of things», εν συντομία IoT, όπως μας λέει ο Αλέξανδρος Ρούστας, Γενικός Διευθυντής του IQbility είναι «η διασύνδεση στο διαδίκτυο κάθε πιθανού στοιχείου του περιβάλλοντος μας ώστε να έχουμε τη δυνατότητα παρακολούθησης και διαχείρισης του απομακρυσμένα και σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες που σχετίζονται με αυτό».
Πόσο όμως έχει εισχωρήσει στη ζωή μας ο μέχρι πριν λίγο καιρό άγνωστος αυτός όρος;
«Οι εφαρμογές είναι κυριολεκτικά άπειρες», σημειώνει ο Αλέξανδρος, «από τον έλεγχο μίας μονάδας βιομηχανικής παραγωγής έως την αυτόματη ρύθμιση
«Στα πάντα μπορούν να προσαρμοστούν ειδικοί αισθητήρες, κάμερες και ηλεκτρονικά μικροκυκλώματα για τη διασύνδεση τους στο διαδίκτυο», αναφέρει στο newmoney.gr.
Το Iντερνετ των πραγμάτων μεγαλώνει και επηρεάζει δραστικά την οικονομία. Με εφαρμογές στην αυτοκινητοβιομηχανία όπου πλέον δεν είναι λίγες οι εταιρείες που έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για το ποια θα βγάλει το πρώτο αυτοκινούμενο όχημα στους δρόμους των πόλεων, έως τις φορητές ή τελευταία τις wearables συσκευές, τα «έξυπνα σπίτια», τις «έξυπνες πόλεις» , τις εξορυκτικές βιομηχανίες, την γεωργία, την υγεία και τον αθλητισμό, το internet of things γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης ζωής.
Ενδεικτικό της δύναμης του διαδικτύου των πραγμάτων είναι η πρόβλεψη της συμβουλευτικής και ερευνητικής εταιρείας Gartner η οποία εκτιμά ότι 6,4 δισ. συνδεδεμένα πράγματα με το διαδίκτυο θα λειτουργούν παγκοσμίως το 2016, αυξημένα κατά 30% σε σχέση με το 2015 ενώ αυτός ο αριθμός θα φτάσει στα 20,8 δισ. πράγματα έως το 2020.
Η Gartner είχε προβλέψει ότι το Internet of Things (IoT) θα στηρίζει συνολικές υπηρεσίες αξίας 235 δισ. για την χρονιά που φεύγει. «Οι υπηρεσίες του διαδικτύου των πραγμάτων είναι αυτές που ανεβάζουν την αξία του στρέφοντας την προσοχή σε νέες υπηρεσίες από εταιρείες και πωλητές», ανέφερε ο Jim Tully, αντιπρόεδρος της Gartner σε παλαιότερη ομιλία του.
Συνολικά η βιομηχανία του διδικτύου τον πραγμάτων υπολογίζεται σε κάποια τρισ. δολάρια.
«Το αποτέλεσμα για την οικονομία είναι πολύ σημαντικό, διότι όλη η παραπάνω διαδικασία οδηγεί στον βέλτιστο και οικονομικότερο έλεγχο των πάντων. Από την κατανάλωση ενέργειας για την θέρμανση του σπιτιού μας έως την πρόληψη νοσημάτων και παθήσεων του οργανισμού μας», σημειώνει στο newmoney.gr ο γενικός διευθυντής του Iqbility, Αλέξανδρος Ρούστας.
Πώς επιδρά όμως το ίντερνετ των πραγμάτων και στον εταιρικό τομέα; Αλλάζει τον τρόπο που συμπεριφέρονται οι επιχειρήσεις αλλά και την συμπεριφορά των πελατών;
«Εξίσου ευεργετικά», τονίζει ο Αλέξανδρος, «καθώς κάθε εταιρεία είναι σε θέση να ελέγχει με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο την κατανομή και χρήση όλων των πόρων, τη συμπεριφορά των πελατών της, την ποιότητα των προϊόντων της κλπ. Επίσης αυτοματοποιούνται πολλές διαδικασίες με αποτέλεσμά οικονομία πόρων και αποφυγή λαθών», θα πει.
Με όλο αυτό τον όγκο δεδομένων και αλλαγών εύλογα έρχεται το επόμενο ερώτημα για το μέλλον και ειδικά αυτό των τεχνολογικών εταιρείων. Πώς θα είναι οι εταιρείες αυτές σε πέντε χρόνια από τώρα;
«Οι τάσεις είναι ότι θα διασυνδέουν, θα παρακολουθούν και θα μετράν με ακρίβεια πολλούς περισσότερους δείκτες με στόχο τη βελτιστοποίηση της απόδοσης και την ανταγωνιστικότητα τους και θα αυτοματοποιούν πολλές από τις δραστηριότητες τους», λέει ο Αλεξανδρος Ρούστας.
«Παράλληλα και σε σχέση με το IoT αναπτύσσονται και άλλες τεχνολογίες προς αυτή την κατεύθυνση, όπως η διαχείριση μεγάλων όγκων δεδομένων, η αποθήκευσή τους στο διαδίκτυο (cloud), η τεχνητή νοημοσύνη κ.α.», συμπληρώνει.
Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που δείχνουν πλέον οι επενδυτές στο διαδίκτυο των πραγμάτων είναι πως στο «Internet of Things World» για το 2016, το μεγαλύτερο σχετικό event παγκοσμίως στην Santa Clara της Καλιφόρνια, οι συμμετοχές είχαν αύξηση 74% με τους περαυρισκόμενους να ξεπερνούν τους 10.100.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Έντονη επιδείνωση του καιρού- Διακόπηκε η κυκλοφορία στη λεωφόρο Πάρνηθας
- Αναρωτηθήκατε, γιατί δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα ένα εμβόλιο κατά του HIV;
- Τι απαντά η εταιρεία που εγκατέστησε τη ρόδα στο Σύνταγμα
- Οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη είδαν τις περιουσίες τους να αυξάνονται κατά 237 δισ. δολάρια το 2016
- Τένις: Αποσύρθηκε στα 29 χρόνια της η Ιβάνοβιτς
- «Ευχαριστούμε τους Έλληνες για τη φιλοξενία»
- Εξηγήσεις από ΝΔ ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ
- Το πόθεν έσχες του Προέδρου της Δημοκρατίας Π.Παυλόπουλου
- Κέρι: Η λύση των δύο κρατών είναι ο μόνος δρόμος για να λυθεί το Μεσανατολικό
- Άλμα για τον δείκτη του δολαρίου που οδεύει σε υψηλό 14ων ετών
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Άλμα για τον δείκτη του δολαρίου που οδεύει σε υψηλό 14ων ετών
- Κάντε μια βόλτα στις τεράστιες εγκαταστάσεις της Microsoft
- Ισραήλ: Ποινική έρευνα ενάντια στον Νετανιάχου
- Πέντε νεκροί από πιθανή τρομοκρατική επίθεση στην Κίνα
- Πώς το internet of things αλλάζει τη ζωή μας
- Σε υψηλό δύο εβδομάδων ο χρυσός

- Τελευταία Νέα New Money
- Πώς το internet of things αλλάζει τη ζωή μας
- Άλμα για τον δείκτη του δολαρίου που οδεύει σε υψηλό 14ων ετών
- Σε υψηλό δύο εβδομάδων ο χρυσός
- Ισραήλ: Ποινική έρευνα ενάντια στον Νετανιάχου
- Πέντε νεκροί από πιθανή τρομοκρατική επίθεση στην Κίνα
- Κάντε μια βόλτα στις τεράστιες εγκαταστάσεις της Microsoft
- «Μεικτή» εικόνα στις ευρωαγορές
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Τέταρτο σε άντληση κεφαλαίων μεταξύ 2012-2016
- Αυτοί ήταν οι 10 «πρώτοι» εργαζόμενοι της Apple
- Τσακαλώτος: Το Σύμφωνο Σταθερότητας είναι... ζουρλομανδύας!
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- "Έπεσαν" τα πρώτα χιόνια στα Χανιά
- Τένις: Αποσύρθηκε στα 29 χρόνια της η Ιβάνοβιτς
- Αγνοείται 53χρονος αλιέας στα Ίσθμια
- Αγνοείται 53χρονος που είχε πάει για ψάρεμα με τον 10χρονο γιο του
- Ανακάμπτει ο χρυσός μετά από μεγάλο πτωτικό σερί
- Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων
- Στον Αστέρα Τρίπολης ο Μανιάς
- «Κοπάνα» Ιμπάρμπο, πρόστιμο σε Ζέκα
- Εκκληση για τον εντοπισμό 15χρονης που αγνοείται από τις 14 Δεκεμβρίου