Πώς θα τεστάρουν οι αγορές την ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Του Δημήτρη Παφίλα

Από την πρώτη, ανεπίσημη αξιολόγηση από τις αγορές θα περάσει την ερχόμενη Δευτέρα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και,συγκεκριμένα, ο αρχηγός της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ύστερα από τις εξαγγελίες που θα πραγματοποιήσει στην ομιλία του, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης. Η αντίδραση των αγορών (χρηματιστήριο κυρίως) θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον εφόσον δώσει μια θετική προεξόφληση- αν και το προηγούμενο διάστημα ήδη προηγήθηκε μια κατάρρευση 27-30% στις

τραπεζικές μετοχές εξαιτίας της αμφισβήτησης των κεφαλαίων τους και της διαχείρισης στα "κόκκινα" δάνεια.

Η ΝΔ δεν κυβερνά, ωστόσο οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη έχουν ιδιαίτερη σημασία για κάποιον που θέλει να βρίσκεται πριν τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Άλλωστε, έχει επικρατήσει μια αντίληψη από ξένους επενδυτές ότι, η προκήρυξη εκλογών θα προκαλούσε μια προεξόφληση στο χρηματιστήριο με άνοδο των τιμών κατά 30% τουλάχιστον.
Όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, λοιπόν, ένα τμήμα των ξένων επενδυτών- κυρίως από τις ΗΠΑ- θέλουν εδώ και καιρό να μάθουν τι μέτρα έχει σκοπό να ενεργοποιήσει ο κ. Μητσοτάκης, εφόσον εκλεγεί κυβέρνηση η ΝΔ. Οι ίδιοι διαχειριστές κεφαλαίων -οι οποίοι έχουν επενδυτικό ορίζοντα άνω των 12 μηνών – επιδιώκουν να μάθουν όχι τις γνωστές εξαγγελίες για την μείωση του εταιρικού φόρου ή του ΕΝΦΙΑ- αλλά εάν η Ελλάδα θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών με ένα φιλικό προς τις επενδύσεις περιβάλλον. Με άλλα λόγια, δεν θέλουν απλώς λογιστικά μέτρα, αλλά εξαγγελίες που θα κινητοποιούσαν τις κρυμμένες δυνάμεις στην οικονομία.

Ως εκ τούτου, τα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα πρέπει έχουν αντικείμενο την επιστροφή της κοινής λογικής στην οικονομία, αλλά και την εξασφάλιση ανταγωνισμού ο οποίος θα επιτρέψει την αύξηση του πλούτου για περισσότερα τμήματα του πληθυσμού :

Μέτρα που εξασφαλίζουν ανταγωνισμό και ισότιμη διαχείριση

Ανάμεσα στα μέτρα αυτά, μεταξύ άλλων, θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν: άμεση προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και των επενδύσεων μεγάλου βεληνεκούς, φοροαπαλλαγές κεφαλαίων από το εξωτερικό, ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, μείωση φόρων στις αγορές ακινήτων, κίνητρα για τις παραγωγικές επενδύσεις με μείωση φόρων στα καύσιμα και στο ηλεκτρικό ρεύμα, αύξηση των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στα δημόσια έργα, κίνητρα στον ξενοδοχειακό κλάδο με αύξηση των υφιστάμενων κλινών και αποπληρωμή παλαιότερων δανείων, κίνητρα για τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε μετοχές και Αμοιβαία κεφάλαια, κλπ .Εν ολίγοις η λειτουργία του νέου κράτους οφείλει να εξασφαλίζει την ισότιμη μεταχείριση και την ισότιμη πρόσβαση στις πληροφορίες για δημόσιους διαγωνισμούς δίχως αποκλεισμούς για οποιονδήποτε ιδιώτη,προκειμένου να αυξηθεί ο ανταγωνισμός. Επιπλέον, χρειάζεται η επανεξέταση κλειστών αγορών και των ολιγοπωλίων τα οποία εμποδίζουν την είσοδο νέων ανταγωνιστών στις υπηρεσίες και τα προϊόντα.

Keywords
Τυχαία Θέματα