Πώς θα «συγκλίνουν» τα μνημόνια ΕΕ-ΔΝΤ αν πάμε προς συμφωνία

του Αργύρη Παπαστάθη

Προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΔΝΤ και να συζητήσουν οι δύο πλευρές «με χαρτί και μολύβι» για τα μέτρα από το 2019, έγινε το απόγευμα της Τετάρτης μετά από το δύσκολο ξεκίνημα των διαπραγματεύσεων την περασμένη Τρίτη.

Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι το βράδυ της Τρίτης σημειώθηκε ένταση ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους Θεσμούς. Εξ´ ου και η αποχώρηση όλων των Υπουργών στις 10.00 το βράδυ και η ακύρωση της νυχτερινής συνάντησης για τα δημοσιονομικά.

Αιτία ήταν η επιμονή του ΔΝΤ για άμεση περικοπή συντάξεων από το 2019, η απόρριψη των αντίμετρων που προτείνει η κυβέρνηση και η διαφωνία για τη μεθοδολογία εφαρμογής. Νωρίτερα είχε καταγραφεί έντονη γκρίνια για την καθυστέρηση της κυβέρνησης να στήσει το υπερταμείο ιδιωτικοποιήσων. «Δύσκολη μέρα» λέγεται μάλιστα πως ανέφερε σε συνεργάτες του ο Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν... Μπροστά στον κίνδυνο να σπάσουν πριν καν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις την Τετάρτη δόθηκαν εξηγήσεις, τα πνεύματα ηρέμησαν, και οι δύο πλευρές συζήτησαν σε ήρεμο κλίμα για τα μέτρα του 2019.

Τα πράγματα όμως κινούνται αργά και καμία από τις πλευρές δεν δίνει την εικόνα ότι επίκειται συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement). Οι φήμες πάντως που κυκλοφόρησαν το βράδυ της Τετάρτης ότι αυτή η αποστολή της τρόικας θα μπορούσε να λήξει πρόωρα και άδοξα την Παρασκευή (μετά από μόλις τέσσερις μέρες επαφών) διαψεύστηκαν κατηγορηματικά από πηγές της Κομισιόν που μίλησαν στο newmoney.gr.

Αυτό βέβαια δεν αποκλείει να ασκούνται τέτοιου είδους πιέσεις από την πλευρά του ΔΝΤ προς την κυβέρνηση όπως έχει συμβεί στο παρελθόν από την εκπρόσωπό του Ντέλια Βελκουλέσκου. Θυμίζουμε ότι το Νοέμβριο η κυρία Βελκουλέσκου είχε αρνηθεί να παραμείνει δύο ημέρες παραπάνω στην Αθήνα με το πρόσχημα της γιορτής της Ημέρας των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ, γεγονός που είχε προκαλέσει δυσαρέσκεια στην ελληνική πλευρά.

Παράλληλα με τα ραντεβού σε επίπεδο Υπουργών τα τεχνικά κλιμάκια γράφουν πυρετωδώς τον "καμβά" της συμφωνίας που αποτελείται από δύο όμοια μνημόνια, το MoU από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το MEFP από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Αυτό συνέβαινε άλλωστε και στα δύο προηγούμενα προγράμματα, το Μνημόνιο 1 και το Μνημόνιο 2. Η διαφορά στο Μνημόνιο 3 είναι ότι από τον Αύγουστο του 2015 ως σήμερα έχει συμφωνηθεί μόνο το MoU της Κομισιόν καθώς το ΔΝΤ δεν έχει μπει ακόμη στο πρόγραμμα.

Η συγγραφή των κειμένων είναι καλό σημάδι αλλά σε καμία περίπτωση δεν προεξοφλεί τη συμφωνία. ΕΕ και ΔΝΤ έχουν έρθει πιο κοντά μετά το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και το "μπαλάκι" είναι στο γήπεδο της Ελλάδας για να προτείνει μέτρα κοντά στο 2% του ΑΕΠ από την περικοπή του αφορολόγητου και των συντάξεων ισχύος από το 2019.

Αν κλείσει το θέμα αυτό μένει η περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος ώστε εκτός από όμοια "μνημόνια", MoU και MEFP, να υπάρχει και μια κοινή Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) ανάμεσα στις δύο πλευρές η οποία θα οδηγήσει στην είσοδο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, στην εκταμίευση δόσεων και από τις δύο πλευρές και στην ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.

Την Τετάρτη το απόγευμα συζητήθηκαν τα μέτρα και τα αντίμετρα της περιόδου 2019-2020 παρουσία του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και της υπουργού Εργασίας κυρίας Έφης Αχτσιόγλου. «Παρουσιάσαμε τις προτάσεις μας, ορισμένα μέτρα είναι σε πολύ καλό δρόμο, σε κάποια άλλα ζητούν τεχνικές λεπτομέρειες, σε κάποια άλλα διαφωνούν» ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος μετά το ραντεβού.

Τα θέματα παραπέμπονται σήμερα Πέμπτη στα τεχνικά κλιμάκια καθώς η συζήτηση σε επίπεδο υπουργών δεν αναμένεται να επαναληφθεί πριν την Παρασκευή.

Στο τραπέζι όμως μπαίνουν από σήμερα και τα προγράμματα Κοινωνικής Εργασίας, που στόχο έχουν να αποφέρουν ένα χαμηλό εισόδημα σε όσους έχουν βρεθεί εκτός αγοράς εργασίας, την ίδια στιγμή που και θα περικόπτονται περαιτέρω τα εισοδήματα και όσων άλλων έχουν ακόμα... κανονική εργασία. Την διαπραγμάτευση αυτή αναλαμβάνουν η υπουργός Εργασίας κυρία Έφη Αχτσιόγλου και η αναπληρωτής υπουργός, κυρία Ράνια Αντωνοπούλου.

Επιπλέον ο υπουργός Οικονομίας κύριος Δημήτρης Παπαδημητρίου θα παρουσιάσει το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, το οποίο έχει θέσει ήδη σε δημόσια διαβούλευση.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των σημερινών συναντήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών για σήμερα έχει ως εξής:

14.30 Eξωδικαστικός συμβιβασμός
17.00 Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης

Keywords
Τυχαία Θέματα