Πώς θα κινηθεί το πετρέλαιο μετά τη συνάντηση στη Ντόχα - Τι περιμένουν οι αναλυτές

Μια πρόχειρη και ασαφή συμφωνία για το «πάγωμα» της παραγωγής περιμένουν οι αναλυτές από την συνάντηση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών στη Ντόχα του Κατάρ την Κυριακή.

Με την προσφορά πετρελαίου να βρίσκεται σε υψηλά ρεκόρ, οι αναλυτές εκτιμούν ότι ακόμα κι αν επιτευχθεί συμφωνία δεν θα έχει σημαντική επίδραση στην εξισορρόπηση της αγοράς, αλλά τουλάχιστον οι χώρες θα έχουν «αγοράσει» λίγο χρόνο μέχρι να σχεδιάσουν τις επόμενες

κινήσεις τους.

«Νομίζω ότι θα είναι μια ασαφής, μη δεσμευτική συμφωνία. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι δεν θα υπάρξει καμία πραγματική συμφωνία» σχολιάζει στο CNBC, ο John Kilduff της Again Capital.

Οι τιμές πετρελαίου έχει ενισχυθεί σημαντικά τους τελευταίους δύο μήνες, μετά τα χαμηλά του Φεβρουαρίου, εν μέσω αισιοδοξίας για τη συνάντηση στη Ντόχα, και το «πάγωμα» της παραγωγής.

Το πετρέλαιο έχει καταγράψει ράλι πάνω από 50% μετά τα χαμηλά 12 ετών του Φεβρουαρίου, απ' όταν ανακοινώθηκε η συνάντηση. Η τιμή του Brent έκλεισε στα 43,1 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή στο Λονδίνο.

«Υπάρχουν πολλές δηλώσεις για το πετρέλαιο αλλά ο βασικός καταλύτης είναι τα χρήματα, τα έσοδα. Και τα έσοδα των πετρελαιοπαραγωγών χωρών έχουν καταρρεύσει» τονίζει ο Dan Yergin, αντιπρόεδρος της IHS.

Αυτό είναι που ίσως έφερε τις χώρες στο «τραπέζι» των συζητήσεων, εκτιμούν οι αναλυτές.

«Το 2014, τα έσοδα του OPEC ανέρχονταν σε τρισεκατομμύρια δολάρια. Πέρυσι ήταν περίπου μισό τρισεκατομμύριο. Φέτος τα έσοδα αναμένεται να μειωθούν κατά 20%. Αυτό ασκεί σημαντικές πιέσεις στις κυβερνήσεις, που πρέπει να λάβουν δύσκολες αποφάσεις. Οι προϋπολογισμοί πρέπει να μειωθούν, οι αξιολογήσεις υποβαθμίζονται. Υπάρχει το ρίσκο κοινωνικών αναταραχών και οικονομικών προβλημάτων. Νομίζω ότι αυτό είναι που πιέζει τις χώρες να βρουν έναν τρόπο για να εξισορροπήσουν την αγορά» προσθέτει ο Yergin.

Σύμφωνα με έρευνα του CNBC, η πιθανότητα συμφωνίας για το «πάγωμα» είναι λίγο μεγαλύτερη από το 50%. Οποιαδήποτε συμφωνία θα είναι υποστηρικτική προς τις τιμές αλλά αν δεν υπάρξει οι περισσότεροι αναλυτές βλέπουν νέο sell off, αν και όχι στα χαμηλά του Φεβρουαρίου.

Η αποτυχία συμφωνίας θα έχει επίδραση και στις χρηματαγορές τη Δευτέρα, εκτιμούν.

«Νομίζω ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να μην φύγουν με άδεια χέρια την Κυριακή» υποστηρίζει η Helima Croft, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην RBC Capital Markets.

Θα υπάρξει συμφωνία αλλά χωρίς πολλές λεπτομέρειες και δεσμεύσεις, υποστηρίζει και ο Edward Morse, επικεφαλής έρευνας για τα εμπορεύματα στην Citigroup, ο οποίος εκτιμά ότι θα ανακοινώσουν και νέα συνάντηση.

Σύμφωνα με τον Yergin η εγχώρια πολιτική του Ιράν δεν επιτρέπει μεγάλη ευελιξία στο πετρέλαιο, καθώς η χώρα προσπαθεί να επαναφέρει την παραγωγή της στα επίπεδα προ κυρώσεων.

«Αν δεν ήταν η διαμάχη μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν μπορεί να τα έβρισκαν» υποστηρίζει.

Keywords
Τυχαία Θέματα