Πώς τα μεταλλεία στην Χαλκιδική «πριόνισαν» τη θέση του Πόλ Ράιτ στην Eldorado



της Μαριάννας Τζάννε

Πριν ένα χρόνο ο επικεφαλής της Καναδικής Εldoradο Gold, Πόλ Ράιτ ανακοίνωνε σε μία κατάμεστη αίθουσα του Χίλτον, την αναστολή εργασιών της Ελληνικός Χρυσός στην Χαλκιδική. Η αιφνιδιαστική τότε κίνηση των Καναδών που συζητήθηκε πολύ, άσκησε μεγάλη πίεση στην κυβέρνηση, η οποία δεν έκρυψε ούτε στιγμή, την αντίθεσή της στην επένδυση. Πριν λίγες μέρες, οι Καναδοί ανακοίνωσαν την αποχώρηση του Πολ Ράιτ, από την θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της διεθνούς εταιρείας, απόφαση που θεωρούν πολλοί ότι συνδέεται με
τις γκρίνιες για την επένδυσή της εταιρείας από το Βανκούβερ, στην Ελλάδα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι και από την Ελληνικός Χρυσός, την θυγατρική τους στην Ελλάδα οι διοικητικές αλλαγές έχουν πάρει από καιρό το δρόμο τους.

Οι συνεχείς αναβολές και τα μεγάλα εμπόδια είχαν την τελευταία διετία αποστασιοποιήσει από την εταιρεία και έναν εκ των ιδρυτών της, τον κ. Πέτρο Στρατουδάκη. Ο τελευταίος έχει αποσυρθεί οριστικά από την Ελληνικός Χρυσός μολονότι υπήρξε για χρόνια η ψυχή της.

Ότι η Ελληνικός Χρυσός «πριόνισε» την καλοπληρωμένη θέση του κ. Ράιτ, επιβεβαιώνει η παραμονή του στο Διοικητικό συμβούλιο και πιθανότητα η διατήρηση της θέσης του Προέδρου. Το έργο επανακκίνησε ουσιαστικά μέσα στο καλοκαίρι. Ωστόσο ουσιώδη ζητήματα της επένδυσης που είναι η τεχνολογία του flash Smelting, δηλαδή η προτεινόμενη μέθοδος με την οποία θα γίνεται η επεξεργασία του χρυσού για να παραχθεί το τελικό προϊόν, δεν έχουν επιλυθεί με την κυβέρνηση να πιέζει να γίνει δοκιμαστική εφαρμογή στην Ελλάδα.

Αν και επισήμως η «αποστράτευση» Ράιτ συνδέεται με την συνταξιοδότησή του υψηλόβαθμου στελέχους, όσοι παρακολουθούν τις δραστηριότητες της εταιρείας στην Ελλάδα δεν θεωρούν ότι αποτελεί μια εξέλιξη που δεν σχετίζεται με την μεγάλη δοκιμασία που περνούν οι μέτοχοι της Καναδικής εταιρείας. Από την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, που η επένδυση βάλλεται από όλες τις πλευρές, η μετοχή από τα 7,40 δολάρια το Γενάρη του 2015 έχει κατρακυλήσει στα 3,40 δολάρια, χάνοντας πάνω από το 55% της αξίας της. Τα συνεχή ταξίδια του κ. Ράιτ στην Ελλάδα αλλά και οι επαφές με κυβερνητικούς παράγοντες, δεν άλλαξαν ποτέ το κλίμα για τους Καναδούς, μολονότι είναι από τους μεγαλύτερους εργοδότες στη χώρα μας και η μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση.

Τον κ. Ράιτ, θα διαδεχθεί ο κ. Τζόρτζ Μπερνς εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της κορυφαίας Aμερικανικής εταιρείας παραγωγής χρυσού Goldcorp. Ο κ. Μπερνς σπούδασε Μηχανικός Μεταλλείων και έχει διατελέσει υψηλόβαθμο στέλεχος σε διάφορες εταιρείες ορυκτού πλούτου. Ο κ. Ραίτ θεωρείται ένα από τα μακροβιότερα στελέχη της Eldorado Gold καθώς στην εταιρεία εργάζεται τα τελευταία 20 χρόνια. Σημείο εκκίνησης ήταν το 1996, όταν διορίστηκε Αντιπρόεδρος στα ορυχεία ενώ στην θέση της διοίκησης βρέθηκε το 1999. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eldorado Gold από την εταιρεία θα αποχωρήσει τον προσεχή Απρίλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα