Πώς η ΖΤΕ βοηθάει τον Μαδούρο να γίνει ο Μεγάλος Αδελφός

Ο κινεζικός τηλεπικοινωνιακός γίγαντας ZTE βοηθά τη Βενεζουέλα να δημιουργήσει ένα σύστημα με το οποίο θα παρακολουθεί τη συμπεριφορά των πολιτών της μέσω μιας νέας ταυτότητας. Η κάρτα με το όνομα «fatherland card», που ήδη χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση για την παρακολούθηση της ψηφοφορίας, ανησυχεί πολλούς στη Βενεζουέλα και όχι μόνο.

Τον Απρίλιο του 2008, ο πρώην πρόεδρος της Βενεζουέλας Hugo Chávez απέστειλε αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης

να επισκεφθούν ομολόγους τους στον κινεζικό τεχνολογικό κόμβο, την πόλη Shenzhen. Η αποστολή τους, σύμφωνα με ένα αποκλειστικό ρεπορτάζ που δίνει στη δημοσιότητα το Reuters, ήταν να μάθουν τη λειτουργία του εθνικού προγράμματος της κάρτας ταυτότητας της Κίνας.

Ο Chávez, μια δεκαετία μετά την επανάστασή του, ήθελε βοήθεια για να παράσχει διαπιστευτήρια ταυτότητας στα εκατομμύρια των Βενεζουελανών που ακόμα δεν διέθεταν τα βασικά τεκμήρια ταυτότητας που απαιτούνται για εργασίες όπως ψηφοφορία ή άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού. Ωστόσο, στο Shenzhen, η Βενεζουέλα συνειδητοποίησε ότι μια κάρτα θα μπορούσε να κάνει πολύ περισσότερα από τον εντοπισμό του παραλήπτη.

Εκεί, στην έδρα της κινεζικής τηλεπικοινωνιακής γίγαντας ZTE Corp, έμαθαν πώς η Κίνα, χρησιμοποιώντας έξυπνες κάρτες, αναπτύσσει ένα σύστημα που θα βοηθούσε το Πεκίνο να παρακολουθεί την κοινωνική, πολιτική και οικονομική συμπεριφορά των πολιτών του. Χρησιμοποιώντας τεράστιες βάσεις δεδομένων για την αποθήκευση πληροφοριών που συγκεντρώθηκαν με τη χρήση της κάρτας, μια κυβέρνηση θα μπορούσε να παρακολουθεί τα πάντα, από τα προσωπικά οικονομικά του πολίτη έως το ιατρικό ιστορικό και τη δραστηριότητα ψηφοφορίας.

Το έργο τελικά δεν προχώρησε. Ωστόσο, 10 χρόνια μετά το ταξίδι στο Shenzhen, η Βενεζουέλα κυκλοφορεί μια νέα έξυπνη κάρτα, γνωστή ως "carnet de la patria" ή "πατρική κάρτα". Το ID μεταδίδει δεδομένα σχετικά με τους κατόχους καρτών σε διακομιστές υπολογιστών. Η κάρτα συνδέεται ολοένα και περισσότερο από την κυβέρνηση με επιδοτούμενα τρόφιμα, την υγεία και άλλα κοινωνικά προγράμματα που οι περισσότεροι Βενεζουελανοί βασίζονται για να επιβιώσουν.

Και η ZTE βρίσκεται στο επίκεντρο του προγράμματος.

Στο πλαίσιο μιας κυβερνητικής προσπάθειας ύψους 70 εκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση της «εθνικής ασφάλειας», η Βενεζουέλα προσέλαβε το προηγούμενο έτος τη ZTE για να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων και να δημιουργήσει ένα σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών για χρήση με την κάρτα, σύμφωνα με τις συμβάσεις που εξετάστηκαν από το Reuters. Μια ομάδα υπαλλήλων της ZTE είναι τώρα ενσωματωμένη σε μια ειδική μονάδα εντός της Cantv, της κρατικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας της Βενεζουέλας που διαχειρίζεται τη βάση δεδομένων, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο

Η βάση δεδομένων, σύμφωνα με τους υπαλλήλους του συστήματος καρτών, αποθηκεύει λεπτομέρειες όπως γενέθλια, πληροφορίες για την οικογένεια, απασχόληση και εισόδημα, περιουσιακά στοιχεία, ιατρικό ιστορικό, κρατικά οφέλη, παρουσία στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, πολιτικό κόμμα και εάν ένα άτομο ψήφισε.

Ο Maduro πέρυσι προέτρεψε τους πολίτες να προμηθευτούν τη νέα κάρτα, λέγοντας ότι είναι απαραίτητο να «οικοδομηθεί η νέα Βενεζουέλα». Την έξυπνη κάρτα έχουν ήδη ήδη 18 εκατομμύρια άνθρωποι, πάνω από το μισό πληθυσμό, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

"Με αυτή την κάρτα, θα κάνουμε τα πάντα από τώρα και στο εξής", δήλωσε ο Maduro στην κρατική τηλεόραση τον περασμένο Δεκέμβριο.

Για να ενθαρρύνει την υιοθέτησή της, η κυβέρνηση έχει χορηγήσει χρηματικά έπαθλα στους κατόχους καρτών για την άσκηση δημοτικών καθηκόντων. Έχει επίσης πραγματοποιήσει μεμονομένες πληρωμές, όπως η χορήγηση ενός επιδόματος σε μητέρες που εγγράφονται στην κάρτα περίπου $2. Η πληρωμή, τον περασμένο Μάιο, ήταν σχεδόν ένας μηνιαίο κατώτατο μισθό - αρκετά για να αγοράσει ένα κουτί με αυγά, δεδομένου του τρέχοντος ρυθμού πληθωρισμού.

Ο Maduro λαμβάνει επίσης μέτρα για να αναγκάσει την υιοθέτηση της κάρτας. Η κυβέρνηση λέει τώρα ότι οι Βενεζουελανοί την χρειάζονται για να λάβουν δημόσια οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής, των συντάξεων και των επιδοτούμενων καυσίμων. Τον Αύγουστο, οι συνταξιούχοι διαδήλωσαν έξω από τα γραφεία κοινωνικής ασφάλισης και παραπονέθηκαν ότι ο κανόνας της κάρτας περιορίζει την πρόσβαση στις σκληρά κερδισμένες συντάξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα