Πώς η νέα κυβέρνηση θα απαιτεί και ταυτόχρονα θα ζητιανεύει;

Η Ευρώπη κατέβασε τους τόνους για την εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα, μαζεύοντας τη σεναριολογία για το Grexit.

Η αλλαγή στάσης των Ευρωπαίων, δεν σημαίνει ότι αναδιπλώνονται ενόψει της επικείμενης νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Σημαίνει

ότι προετοιμάζονται, γιατί δεν θέλουν να υποδεχθούν την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα έχοντας δημιουργήσει εκ των προτέρων ένα αρνητικό κλίμα. Επιδιώκουν να εμφανίζονται ψύχραιμοι και αποστασιοποιημένοι, ώστε να μην κατηγορηθούν για προκατάληψη προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Ούτως ή άλλως δεν έχουν κανένα λόγο να δείξουν εχθρότητα. Απλώς θα περιμένουν αυτό που εμείς στην Ελλάδα αποκαλούμε διαπραγμάτευση. Τι περιθώρια πραγματικής διαπραγμάτευσης μπορεί να έχει μια κυβέρνηση, όταν όπως δήλωσε στο Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, η Ελλάδα θα μπορούσε να βρεθεί εκτός ευρώ από ατύχημα αν η νέα κυβέρνηση δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές αμέσως μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. «Αν πρόκειται να είναι κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν συνετό να αντιστρέψει τις θέσεις του και να διαπραγματευτεί επέκταση του Μνημονίου πριν την εκπνοή της βοήθειας προς την Ελλάδα στις 28 Φεβρουαρίου», τόνισε ο κ. Χαρδούβελης.

Το γιατί πρέπει να γίνει αυτό, το εξήγησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευαγ. Βενιζέλος σε πρόσφατο άρθρο του, όπου αναφέρει πως «τον Μάρτιο θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσουμε περίπου 4 δισ. ευρώ εντόκων γραμματίων, από αυτά που ήδη κυκλοφορούν και ανακυκλώνονται. Αυτά τα έντοκα γραμμάτια τα αγοράζουν οι ελληνικές τράπεζες πρακτικά, άρα αφαιρείται ρευστότητα από την αγορά». Προσθέτει δε ότι «εάν θέλουμε να εκπληρώσουμε και τις πρόσθετες υποχρεώσεις του δημοσίου στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους (καταβολή τόκων και χρεολυσίων ) που προβλέπονται για το Μάρτιο, τα 4 δισ. ευρώ γίνονται περίπου 8 δισ. ευρώ».

Επιπλέον αν λάβουμε υπόψη ότι τον Μάρτιο, λήγουν και τα έντοκα που έχουν δώσει ενέχυρο οι ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ και αντλούν ρευστότητα πάνω από 20 δις. ευρώ , είναι προφανές ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμία ουσιαστική δυνατότητα διαπραγμάτευσης, εκτός από το να ανατιναχτεί μέσα στην Ευρώπη σαν βομβιστής αυτοκτονίας.

Blogger Αλέξανδρος Κασιμάτης
Keywords
Τυχαία Θέματα