Πώς επηρεάζεται η εργασία από τις εξελίξεις στην καινοτομία και στις νέες τεχνολογίες

«Οι άνθρωποι να περιμένουν ότι θα αλλάξουν πολλές φορές επάγγελμα στη ζωή τους», ανέφερε ο Μιχάλης Μπλέτσας, Διευθυντής Πληροφορικής MIT. «Έχουμε μια μεγάλη μεταστροφή των απαιτούμενων δεξιοτήτων που θα μας επιτρέψουν να έχουμε μια απασχόληση με ουσία, με νόημα. Τα εκπαιδευτικά μας συστήματα είναι τα πιο αργά συστήματα της κοινωνίας μας. Η μάθηση είναι η πιο σημαντικός στόχος που πρέπει να έχει κανείς αυτές τις μέρες, όταν τελειώνει την βασική του εκπαίδευση. Έχουμε το πιο γελοίο πτυχίο, που είναι η ασφάλεια των υπολογιστών. Έχει ξεπεραστεί,

αλλά πολλά πανεπιστήμια το προσφέρουν. Αν μπορείς να περιγράψεις τη δουλειά σου με τρία βήματα, τότε η δουλειά σου θα αυτοματοποιηθεί. Το σημαντικό είναι να κατανοήσουμε ότι οι τεχνολογίες θα δράσουν ως δυνατότητα να ενισχυθούν τα κενά. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι αυτές οι διαφορές δεν θα είναι τόσο οδυνηρές. Θέλουμε και διαφορετικές μορφές εκπαιδευτικών δεξιοτήτων. Η μάθηση με γίνεται στην πράξη, όχι με την παρακολούθηση διαλέξεων και μαθημάτων. Αλλάζουμε την μηχανή του αεροπλάνου, καθώς το αεροπλάνο πετάει», τόνισε ο κ. Μπλέτσας.

«Όταν μιλάμε για Ελλάδα μιλάμε πάντα για το ελληνικό πρόβλημα, είπε ο κ. Γιώργος Δουκίδης, Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι η ακαδημαϊκή ελίτ δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με την εκπαίδευση. Υπάρχει μια κεντρική διοίκηση που ελέγχει τα πράγματα και δεν κινούμαστε ευέλικτα. Το άλλο πρόβλημα είναι κοινωνικό. Όλες οι οικογένειες θέλουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν. Έχουμε το χαμηλότερο ποσοστό στην τεχνολογική εκπαίδευση.

Τα 2/3 των ακαδημαϊκών τμημάτων αφορούν στελέχη του δημοσίου. Το επόμενο βήμα είναι πώς παίρνεις ένα παιδί με καλό πτυχίο και του παρέχεις ψηφιακές γνώσεις για το μάρκετινγκ ή πώς παίρνεις έναν άνεργο μαθηματικό και τον μετατρέπεις σε καλό προγραμματιστή. Το πανεπιστήμιο θα μπορούσε να είναι και πυλώνας ανάπτυξης. Η Τιμισοάρα είναι μια ειδική περίπτωση γιατί ο περιφερειάρχης μαζί με τον πρύτανη πήγαν παντού, παρουσίασαν το πανεπιστήμιο τους και ζήτησαν να δημιουργηθούν στη χώρα τους κέντρα αριστείας. Έχουμε 6.000 με 7.000 φοιτητές με Εράσμους στην Ελλάδα το χρόνο. Διαθέτουμε βέλτιστες πρακτικές, αλλά κατά πόσο το πανεπιστήμιο μπορεί να το φορμάρει είναι ένα θέμα», είπε ο κ. Δουκίδης.

«Στις ΗΠΑ περίπου το 50% της απασχόλησης έχει να κάνει με τον πολιτισμό, είπε ο Ηλίας Παπαϊωάννου, Καθηγητής Οικονομικών στο London Business School. Δεν θα υπήρχε η επανάσταση αν δεν έφταναν οι Μπολσεβίκοι. Κοιτάζοντας το μέλλον πρέπει να είμαστε ταπεινοί. Μπορούμε να δούμε την τεχνολογία όχι ως αντικατάσταση δεξιοτήτων, αλλά ως συμπλήρωμα. Στις αρχές του '70 υπήρχαν πολλοί ταμίες στις τράπεζες. Υπήρχε μεγάλος αριθμός ανθρώπων που δούλευε πίσω από τα ταμεία. Το δίλημμα είναι αν τα ρομπότ θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπους. Δεν νομίζω ότι θα συμβεί στο μέλλον. Έχουμε νέους στόχους. Αν αντικαταστήσουμε τους αγρότες στην περιοχή μου στα Καλάβρυτα τι θα κάνουν; Γιόγκα; Η τεχνολογία οδήγησε σε μεγάλα κέρδη. Οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν εξαιτίας της τεχνολογίας. Η τεχνολογία οδήγησε σε σημαντική αύξηση κέρδους και έχει ενδυναμώσει κάποιες περιοχές με αποτέλεσμα την απόκτηση κέρδους. Σε μερικές περιπτώσεις η τεχνολογία έχει οδηγήσει στην ασφυξία κάποιες κοινωνικές τάξεις. Πρέπει να σκεφτούμε την τεχνολογία με θετικό τρόπο».

Είμαι εκλεγμένος πρόεδρος των ευρωπαίων πληροφορικών και έχουμε μισό εκατομμύριο μέλη πληροφορικούς ανά την Ευρώπη, είπε ο κ. Βύρων Νικολαϊδης, Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος Ομίλου PeopleCert. Σήμερα μιλάμε πιθανώς για εκατομμύρια μέλη. Κάποιοι δουλεύουν αλλά σε μια 20ετια πολλές δουλειές θα εξαφανιστούν. Τα πράγματα άλλαξαν και οι άνθρωποι που έχουν αποφοιτήσει από τα πανεπιστήμια τα τελευταία 30-40 χρόνια, δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες δεξιότητες. Έχουμε έλλειψη ανθρώπων με υψηλές δεξιότητες στην πληροφορική. Δύο εκατομμύρια υπολογίζεται η έλλειψη στην Αμερική και στην Ιαπωνία. Ακόμη και στην Ινδία υπάρχει έλλειψη πληροφορικών. Τα πανεπιστήμια δεν είναι αρκετά για να βγάλουν τέτοια στελέχη. Άρα θα πρέπει αυτοί που βγήκαν να μετεκπαιδευτούν. Μπορούμε να δημιουργήσουμε στην Ελλάδα μισό εκατομμύριο θέσεις στην πληροφορική; Μας είπαν υπερφίαλους. Η έρευνα το 2015 έδειξε ότι μπορεί να γίνει. Νέοι μέσα από 500 ώρες εκπαίδευσης έγιναν προγραμματιστές. Έχουμε βγάλει 400 αποφοίτους στην Ελλάδα και σήμερα έχουν δουλειές. Αυτοί ήταν μακροχρόνια άνεργοι. Πρέπει να εστιάσουμε σαν χώρα, σαν Πολιτεία στο τι Ελλάδα θέλουμε. Αν θέλουμε να γίνουμε Ισραήλ δεν είναι δύσκολο και δεν χρειάζονται χρήματα. Εγώ είμαι αισιόδοξος», είπε ο κ. Νικολαίδης.

«Το 23% στην Ελλάδα είναι υψηλού κινδύνου λόγω χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, είπε η κα Βενετία Κούσσια, Director General, Council on Competitiveness of Greece. Οι μηχανές δεν θα αντικαταστήσουν τον άνθρωπο γενικά. Οι ρόλοι που απαιτούν ψηφιακές δεξιότητες συνεχώς αυξάνονται. Δεν θα επηρεαστούν όλες οι δουλειές με τον ίδιο τρόπο. Υπάρχουν ανάγκες συνεργασίας και μεταξύ μας και με τις μηχανές. Βαδίζουμε συνεχώς προς εξειδίκευση. Η δουλειά για μια ζωή στον ίδιο εργοδότη είναι πλέον παρελθόν. Οι νέες δουλειές είναι πολύ περισσότερες από αυτές που θα λείψουν. Π.χ. όταν δίνεις μια συνέντευξη, να κρατάς οπτική επαφή, να μάθεις να ακούς και να οργανώνεις το χρόνο σου. Η τεχνολογία είναι εδώ και θα πρέπει συνεχώς να μαθαίνουμε. Οι θέσεις εργασίας όπως τις ξέρουμε πεθαίνουν, αλλά η εργασία χαίρει άκρας υγείας», είπε η κ. Κούσσια.

Την συζήτηση συντόνισε ο κ. Αντώνης Παπαγιαννίδης, Managing Director, Economia Publishing.

Keywords
Τυχαία Θέματα