Πώς αλλάζει παγκοσμίως o "χάρτης" της έντυπης ενημέρωσης

Οι έντυπες εφημερίδες του εξωτερικού φαίνεται πως έχουν κατασταλάξει σε μία στρατηγική για να μην εξαφανιστούν εντελώς: Κατασπαράζουν η μία την άλλη.

Για τους ιδιοκτήτες των καθημερινών εφημερίδων των μεγάλων πόλεων, όπως η Chicago Tribune και η Denver Post, η εξαγορά μικρότερων εφημερίδων και η μείωση του κόστους έχει γίνει κάτι το σύνηθες, όσο προσπαθούν να βρουν περισσότερους τρόπους για να φέρνουν έσοδα από τις online εκδόσεις τους. Αυτή ήταν και η στρατηγική που ακολούθησε

η Tribune Publishing (Los Angeles Times) στην πρόσφατη αποτυχημένη της προσπάθεια για την εξαγορά δύο εφημερίδων στη νότια California.

Πέρυσι και μόνο, η συγκεκριμένη βιομηχανία των έντυπων εφημερίδων βίωσε τις μεγαλύτερες συμφωνίες από το ξέσπασμα της κρίσης του 2008, με 70 καθημερινές εκδόσεις να πωλούνται για – συνολικά- 827 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την εταιρεία Dirks, Van Essen & Murray. H Gannett εξαγόρασε 15 καθημερινά έντυπα, όπως την Milwaukee Journal Sentinel, η Tribune άρπαξε την San Diego Union-Tribune, και η αλυσίδα του Warren Buffett εξαγόρασε την Free Lance-Star της Virginia.

Aκόμη και μετά από αυτό τον κύκλο εξαγορών, μπορεί να έπονται και περισσότερες. Η πίεση που δέχονται οι έντυπες εκδόσεις εντείνεται. Αρκετές, βέβαια, μεγάλες εφημερίδες μπορούν να επιβιώσουν αφού έχουν απήχηση σε ολόκληρες τις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο (New York Post). Άλλες, έχουν δισεκατομμυριούχους ιδιοκτήτες, όπως η Washington Post. Αλλά οι περισσότερες βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού, 20 μόλις χρόνια μετά από τα πρώτα βήματα του internet που υφάρπαξε την διαφήμιση των εντύπων.

Ψηφιακά Πειράματα

Δεν είναι όλα άσχημα για την επονομαζόμενη και Τέταρτη Εξουσία (Fourth Estate). Τα απανταχού newsroom συνεχίζουν να πειραματίζονται για την προσέλκυση διαφημιστών και αναγνωστών. Οι εκδότες αναφέρουν πως προοδεύουν με site τα οποία έχουν εθνική ή διεθνή απήχηση.

Γι αυτό, η Gannett αγόρασε μειοψηφικό μερίδιο της startup Spirited Media, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. Η Spirited Media, η οποία ιδρύθηκε από τον πρώην συντάκτη της Washington Post, Jim Brady, κατέχει ένα τοπικό site στη Philadelphia, το οποίο δημοσιεύει τοπικές ειδήσεις και στήνει events με σπόνσορες. Η επένδυση της Gannett θα επιτρέψει στην ιστοσελίδα να αναπτύξει το μοντέλο της σε άλλες πόλεις, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των δύο εταιρειών.

Παράλληλα, η New York Times έχει ήδη προσελκύσει πάνω από 1 εκατομμύριο συνδρομητές στην διαδικτυακή της υπηρεσία. Η νέα startup της Boston Globe Media, Stat, προσπαθεί την ίδια στιγμή να προσελκύσει το ενδιαφέρον αναγνωστών παγκοσμίως, με εξειδικευμένα θέματα υγείας, ιατρικής και επιστήμης. Η ιστοσελίδα Stat η οποία εμφανίστηκε το Νοέμβριο εκδίδει ενημερωτικά δελτία τα οποία έχουν σπόνσορες εταιρείες όπως η CVS Health, ενώ ήδη μελετά την σύσταση events με σπόνσορες, αλλά και την θέσπιση προγράμματος συνδρομών.

Πτωτική πορεία για τα έσοδα

Πολλές από αυτές τις ιδέες χρειάζονται επενδύσεις και χρόνο, κάτι που έχει στερέψει για πολλές έντυπες εφημερίδες. Τα διαφημιστικά έσοδα για τα έντυπα στις ΗΠΑ μειώθηκαν σε 12 δισ. δολάρια φέτος, από 50 δισ. δολάρια το 2000, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence. H έντυπη κυκλοφορία έχει μειωθεί στο ήμισυ από το 2005, σύμφωνα με τον αναλυτή Alan Mutter.

Αν και οι online αναγνώστες αυξάνονται, το μεγαλύτερο κομμάτι της διαφημιστικής πίτας πάει στην Google, το Facebook και άλλες δημοφιλείς εφημερίδες οι οποίες δεν δημοσιεύουν τοπικές ειδήσεις. Ο αναλυτής Ken Doctor υπογράμμισε πως οι έντυπες εφημερίδες βρίσκονται "πάρα πολύ πίσω" σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της ψηφιακής διαφήμισης, και τόνισε πως το μερίδιό τους μειώνεται ολοένα και περισσότερο.

Για κάποιους, η καλύτερη στρατηγική είναι να εξαγοραστούν από κάποιον δισεκατομμυριούχο ο οποίος έχει την ευχέρεια να δώσει χρόνο και χρήμα στο newsroom έτσι ώστε να χτίσει κάτι καινοτόμο. Υπό τον Jeff Bezos, ιδρυτή του Amazon.com, η Washington Post εστιάζει, πια, σε εθνικά και διεθνή νέα, ενώ προχώρησε και σε προσλήψεις 70 ατόμων για το newsroom, συμπεριλαμβανόμενων 50 ρεπόρτερ και συντακτών, φτάνοντας τους 700. Αυτές οι κινήσεις βοήθησαν την Washington Post να παραμείνει στα ίδια επίπεδα μοναδικών online επισκεπτών, με την New York Times.

Zητούνται δισεκατομμυριούχοι

Η Globe, η οποία υποστηρίζεται από τον ιδιοκτήτη των Boston Red Sox (μπέιζμπολ), John Henry, μπορεί να αντέξει ακόμη και αποτυχημένα πειράματα, όπως το site Crux, το οποίο επικεντρώνεται στην Καθολική Εκκλησία, το οποίο πρόκειται να κλείσει την 1η Απριλίου.

Globe και Post είναι δύο από τις ελάχιστες εταιρείες που δεν επηρεάζονται από τις πιέσεις της Wall Street.

Μειώσεις προσωπικού

Ένας ιδιοκτήτης εφημερίδων ο οποίος εξαγοράζει και συνδυάζει εφημερίδες είναι και η Digital First Media, την οποία διαχειρίζεται το hedge fund Alden Global Capital. Την προηγούμενη εβδομάδα, η εταιρεία, στην οποία ανήκουν 80 καθημερινές έντυπες εκδόσεις, συμπεριλαμβανόμενης και της Denver Post, εξαγόρασε τις Orange County Register και Riverside Press-Enterprise μετά από αποτυχημένη παρόμοια προσπάθεια της Tribune.

H Digital First Media ανέφερε πως σκοπεύει να συνδυάσει έξι εφημερίδες που εκδίδονται στην Bay Area (περιοχή κοντά στο San Fransisco), σε μόνο δύο, ενώ θα απολύσει και το 20% των εργαζομένων, σύμφωνα με την San Fransisco Chronicle. Mετά τις απολύσεις, η εταιρεία θα έχει 160 άτομα, τα οποία θα καλύπτουν 160 πόλεις, με εύρος 5.000 μιλίων.

Η στρατηγική της εταιρείας είναι η αύξηση των εσόδων και η προσέλκυση τοπικών διαφημίσεων, τη στιγμή που η κάλυψη των τοπικών νέων θα μειώνεται ολοένα. Γι αυτό και αρκετοί φοβούνται πως τα τοπικά νέα θα εξαλειφθούν, ενώ παράλληλα η στρατηγική της Digital First Media θα συνεχιστεί και θα αυξηθεί, με τις συγχωνεύσεις και τις απολύσεις να συνεχίζονται.

Keywords
Τυχαία Θέματα