«Πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση τα προνοιακά επιδόματα

Του Αργύρη Παπαστάθη

Ολοκληρώθηκε στις 17.30 το απόγευμα η συνάντηση μελών της ελληνικής κυβέρνησης με τους Θεσμούς στο Hilton καθώς η προγραμματισμένη για το απόγευμα επαφή για τα δημοσιονομικά μετατίθεται για την Παρασκευή, όταν και αναμένεται η αναχώρηση των κλιμακίων από την Αθήνα.

Όπως ανέφερε μετά τις διαβουλεύσεις κυβερνητικός παράγοντας σήμερα συζητήθηκαν τα θέματα της διοικητικής μεταρρύθμισης, των συντάξεων χηρείας, του εξωδικαστικού συμβιβασμού

και των προνοιακών επιδομάτων.

Ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας τόνισε ότι υπήρξε συμφωνία στα τρία πρώτα θέματα ενώ για το ζήτημα των επιδομάτων το «αγκάθι» είναι το ύψος του αναγκαίου κονδυλίου καθώς συνδέεται ευθέως με τα δημοσιονομικά του 2018 και αν τα ποσά θα στοχεύουν στους εξαιρετικά αδύναμους οικονομικά πολίτες ή θα διευρυνθεί τελικά η βάση των δικαιούχων.

"Εμείς πιστεύουμε πως θα τα βρούμε" σχολίασε σχετικά ο κυβερνητικός αξιωματούχος απαντώντας σε ερώτημα αν υπάρχουν τα αναγκαία ποσά. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, η ελληνική πλευρά έχει «τρέξει» τουλάχιστον 14 σενάρια που βασίζονται στα αντίμετρα που ψηφίστηκαν τον περασμένο Μάιο τα οποία προβλέπουν τη στήριξη των οικογενειών με επιπλέον 260 εκατ. ευρώ κατά το 2019. Ωστόσο αντίστοιχο κονδύλι αναζητείται και για το 2018 καθώς δεν είναι δυνατόν να σημειώνονται τόσο μεγάλες διαφορές στις παροχές από τη μία χρονιά στην άλλη.

Για τις συντάξεις χηρείας, οι δανειστές αποδέχτηκαν την πρόταση της ελληνικής πλευράς να θεσπιστεί κατώτατο πλαφόν της τάξης των 384 ευρώ για 20 χρόνια ασφάλισης. Μάλιστα στην περίπτωση που η χήρα/ος έχει ανήλικα παιδιά που σπουδάζουν, στο ποσό της σύνταξης θα προστίθενται άλλα 384 ευρώ.

Θετική ήταν και η έκβαση των συζητήσεων για τις αξιολογήσεις στο Δημόσιο. "Πήγε εξαιρετικά, επιβεβαιώθηκε και επιβραβεύθηκε η προσπάθεια του υπουργείου για τη διοικητική μεταρρύθμιση. Από τα Υπουργεία τα ποσοστά της αξιολόγησης είναι ικανοποιητικά" ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος για να διευκρινίσει ότι όσοι προϊστάμενοι δεν συμμετάσχουν δεν θα μπουν στις επόμενες κρίσεις, κάτι που σημαίνει ότι θα μείνουν στάσιμοι.

Η συνέχεια των διαπραγματεύσεων για τα δημοσιονομικά αναμένεται την Παρασκευή αν και φαίνεται ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί το όποιο κενό του 2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα