Μεγάλο hedge fund θα ήθελε να υπάρχουν κι άλλες μετοχές στην Ελλάδα για να τις αγοράσει

Η Amber Capital είναι τόσο επιθετική στις τοποθετήσεις στην Ελλάδα που επιθυμεί μόνο να υπάρχουν περισσότερες μετοχές που θα μπορούσε να αγοράσει.

"Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία", δήλωσε σε συνέντευξή του στο Λονδίνο ο Joseph Oughourlian, ο οποίος ίδρυσε αυτή την εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών

στοιχείων ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2005. "Έχει όλους τους καταλύτες στην αντίθετη κατεύθυνση από πολλές άλλες χώρες - όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Έχει υποχωρήσει ο λαϊκισμός, έχει την οικονομία σε πολύ, πολύ ισχυρό επίπεδο, έχει πάρα πολύ ισχυρά θεμελιώδη στοιχεία».

Ο Oughourlian είναι μεταξύ των επενδυτών που στοιχηματίζουν ότι το ελληνικό κράτος που έγινε συνώνυμο της κρίσης χρέους στο ευρώ είναι τώρα στο επίκεντρο μιας εκρηκτικής ανάκαμψης μετά από χρόνια ύφεσης, λιτότητας και τελεσιγράφων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο δείκτης αναφοράς για τις μετοχές της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 16% το 2019, καταγράφοντας το καλύτερο ξεκίνημα της χρονιάς εδώ και δυο δεκαετίες και ξεπέρασε το κέρδος των ευρωπαϊκών μετοχών κατά 12%. Πέρυσι, η Ελλάδα σημείωσε την ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη μετά το 2007 και η προσδοκία αυξάνεται καθώς η πιο φιλική προς την αγορά αντιπολίτευση είναι πιθανό να αντικαταστήσει τον λαϊκιστή Syriza ακόμα και τον Μάιο.

Για τον Oughourlian, το πρόβλημα είναι ότι από τότε που αποφεύγει τις ελληνικές τράπεζες, δεν απομένουν πολλά εγχώρια παιχνίδια. Έκανε αγορές στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ (αύξηση 3,4% τον περασμένο χρόνο), στον κατασκευαστικό όμιλο Ellaktor (1,6%) και στο Χρηματιστήριο Αθηνών (12%).

Η Amber Capital, η οποία εφαρμόζει bottom-up στρατηγικές και ειδικεύεται στη νότια Ευρώπη, έχει παρελθόν στη σύναψη συμβολαίων στην περιοχή. Στις αρχές του περασμένου έτους, ο Oughourlian ήταν επίσης δημοφιλής στην Ιταλία, όπου οι μετοχές έχουν βυθιστεί από τότε που διατυπώθηκαν οι ανησυχίες για το αυξανόμενο χρέος της χώρας και την υποτονική ανάπτυξη. Ο ίδιος αρνήθηκε να ανταλλάξει αποδόσεις για λόγους συμμόρφωσης.

Η Amber δεν είναι το μοναδικό fund που ευνοεί την Ελλάδα. Η Marathon Asset Management LLP ανέφερε σε σημείωμα στις 28 Φεβρουαρίου ότι η χώρα εξακολουθεί να παρουσιάζει "μια ευκαιρία σημαντικής αξίας", αν και η οικονομική ανάκαμψη θα πάρει περισσότερο χρόνο από τον αναμενόμενο.

Keywords
Τυχαία Θέματα