Πόλεμος στο Ισραήλ: Πάνω από τα 2.000 δολάρια ο χρυσός – Νέο ράλι στο πετρέλαιο

Τα ανησυχητικά μαντάτα από τον πόλεμο στο Ισραήλ, με τις ισραηλινές δυνάμεις να ξεκινούν χερσαίες επιχειρήσεις παράλληλα με το ανελέητο σφυροκόπημα της Γάζας από αέρος προκάλεσαν άμεσα τριγμούς στις αγορές των commodities.

Ο χρυσός εκτοξεύτηκε πάνω από το όριο των 2.000 δολαρίων την ουγγιά, ενώ άλμα έκαναν και οι πετρελαϊκές τιμές.

Το πολύτιμο μέταλλο που λειτουργεί παραδοσιακά σαν ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους κρίσεις άγγιξε τα 2015,39 δολάρια την ουγγιά, ήτοι το υψηλότερο επίπεδο του

από τον περασμένο Μάιο.

Την ίδια ώρα οι πετρελαϊκές τιμές διεύρυναν τα κέρδη τους κατά σχεδόν 3%. Το Brent έκανε άλμα και πάλι πάνω από τα 90 δολάρια, στα 90,48, με άνοδο 2,9%, ενώ αντιστοίχως το αμερικανικό WTI «έκλεισε» στην αγορά της Νέας Υόρκης στα 85,54 με αύξηση 2,8%.

Πάντως, για το σύνολο της εβδομάδας αμφότεροι οι πετρελαϊκοί δείκτες κατέγραψαν απώλειες, καθώς η ανησυχία των αγορών για τις εξελίξεις στον πόλεμο είχαν πρόσκαιρα καταλαγιάσει οδηγώντας πτωτικά τις τιμές. Συνολικά για το πενθήμερο το Brent έχασε περίπου 2% και το WTI περίπου 3%.

Σαν αποτέλεσμα της επίδοσης αυτής από τις πετρελαϊκές τιμές και οι μετοχές των ενεργειακών ομίλων στη Wall Street είχαν μια αρνητική εβδομάδα. Μάλιστα, ο ενεργειακός δείκτης ήταν ο μεγαλύτερος χαμένος του δείκτη S&P 500.

Διαβάστε ακόμη

Citi & BofA: Πηγή ανησυχίας οι γεωπολιτικές συγκρούσεις – Οι προβλέψεις για οικονομία, πληθωρισμό και πετρέλαιο

Société Générale: Η Ελλάδα έχει υπεραποδώσει συγκριτικά με την Ιταλία – Ποια η επίδραση της επενδυτικής βαθμίδας στα ελληνικά ομόλογα

Μπινιάρης (Binswanger Biniaris): Δίψα για επενδυτικά ακίνητα στην Ελλάδα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα