Ποιες χώρες επηρεάζονται περισσότερο από την εκτόξευση στις τιμές πετρελαίου

Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου σε υψηλό τεσσάρων ετών αυξάνει την πίεση στις αναδυόμενες αγορές στην κατανάλωση αργού, όπως η Τουρκία, η Ινδία, η Ινδονησία και η Νότια Αφρική, οι οποίες ήδη βαραίνονται από ελλείμματα στις οικονομίες τους, αδύναμα νομίσματα και αυξανόμενο πληθωρισμό.

Όπως αναφέρει το Reuters, oι αναδυόμενες αγορές ανά τον κόσμο έχουν δεχτεί πολλαπλά χτυπήματα τους τελευταίους μήνες από το δυνατό δολάριο, τα αυξανόμενα επιτόκια

στις ΗΠΑ και την χαμηλή ανάπτυξη, κάτι που ήδη οδήγησε την Τουρκία και την Αργεντινή σε μια νομισματική κρίση.

Στο μεταξύ, η τιμή του αργού Brent έχει αυξηθεί σε πάνω από 80 δολ. το βαρέλι, μετά από μείωση της παραγωγής από μερικούς από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς του κόσμου, καθώς και τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν – βασικό εξαγωγέα αργού.

Κάποιοι αναλυτές πλέον θεωρούν ότι η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να φτάσει τα 100 δολ το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014. Αλλά για ορισμένους εισαγωγείς, όπως η Ινδία, η Τουρκία ή η Ινδονησία, το πετρέλαιο είναι ήδη ακριβότερο στα 85 δολ. το βαρέλι.

«Οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου προκαλούν μεγάλο πρόβλημα στις αναδυόμενες αγορές και όχι τόσο στους μεγάλους παίκτες», αναφέρει στο Reuters ο Jim McDonald, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Northern Trust.

Καθώς η Κίνα, η Ταϊλάνδη, η Ινδία, η Τουρκία, η Ν. Αφρική και η Ινδονησία είναι στην κορυφή της λίστας με τους εισαγωγείς πετρελαίου, η Ταϊλάνδη απολαμβάνει αυτή τη στιγμή ένα σταθερό πλεόνασμα και η Κίνα μόλις που άγγιξε ένα σπάνιο έλλειμμα το πρώτο εξάμηνο αυτής της χρονιάς.

Η Τουρκία, η Ινδία και η Ινδονησία, ωστόσο, βρίσκονται ψηλά στη λίστα με τις χώρες που έχουν υψηλό έλλειμμα σε σχέση με το ΑΕΠ τους, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ για το 2018.

Για πολλές χώρες, η πίεση είναι διπλή: Αύξηση στην εισαγωγή του αργού με αυξημένες τιμές.

Η Κίνα, η Ινδία, η Ινδονησία, η Τουρκία και η Ταϊλάνδη εισήγαγαν 18% περισσότερο αργό τον Ιούλιο του 2018 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι, αναφέρει το Reuters.

Το μέσο κόστος των εισαγωγών τους, ωστόσο έχει αυξηθεί κατά 60% την περίοδο αυτή.

Keywords
Τυχαία Θέματα