Ποδαρικό με αρνητική κληρονομιά από το 2021

Με μια βεβαρυμένη αρνητικά κληρονομιά από το 2021 μπαίνει η νέα χρονιά. Δεν είναι μόνο το τελευταίο πανδημικό σοκ με τη μετάλλαξη της «Omicron» που ουδείς μπορεί με βεβαιότητα να προεξοφλήσει τις εξελίξεις. Είναι και το γενικευμένο κύμα ακρίβειας που έχει εκτοξεύσει τον πληθωρισμό και απειλεί τα εισοδήματα των πολιτών και που πάλι ουδείς γνωρίζει πόσο μπορεί να κρατήσει και πότε θα αρχίσει η αποκλιμάκωση.

Και φυσικά δεν είναι όλα αυτά μόνο ένα

ελληνικό φαινόμενο, αλλά παγκόσμιο, κρατώντας σε αβεβαιότητα και ομηρία όλο τον πλανήτη.

Αν θέλει βέβαια να βλέπει κανείς το ποτήρι μισογεμάτο και με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία που δείχνουν ήπια συμπτωματολογία στην τελευταία μετάλλαξη που θερίζει κυριολεκτικά σε μεταδοτικότητα αλλά χωρίς επί του παρόντος μεγάλη πίεση στα συστήματα Yγείας, τότε μπορούμε να ελπίζουμε πως πλησιάζει προς το τέλος αυτός ο παγκόσμιος εφιάλτης. Είναι όμως έτσι ή επειδή θα κολλήσουμε σχεδόν όλοι κάποιοι από εμάς δεν θα το περάσουν εντελώς ανώδυνα; Και η «Omicron» θα είναι η τελευταία μετάλλαξη και μετά τέλος ή δεν τα έχουμε δει ακόμα όλα;

Ερωτήματα του τύπου «κάνε με μάντη, να σε κάνω πλούσιο».

Το ίδιο μοιρασμένες είναι και οι εκτιμήσεις-προβλέψεις των μεγάλων χρηματοοικονομικών οίκων και οικονομολόγων, που άλλοι βλέπουν την αρχή του τέλους και την εκρηκτική ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του νέου έτους και άλλοι θεωρούν πως τα τραύματα στην παγκόσμια οικονομία θα είναι τόσο βαθιά ώστε θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να ξεπεραστούν, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, που θα έχουν άμεση επίπτωση στις επενδύσεις και την ανάπτυξη.

Εμείς, φύσει και θέσει αισιόδοξοι, κρατούμε την πρώτη άποψη και προσδοκούμε πως το 2022 θα είναι μια χρονιά με πρόσκαιρες αναταράξεις και πως η συνέχεια θα είναι για τη χώρα μας μια πολύ καλή χρονιά.

Ηδη, έχοντας το θετικό προηγούμενο της χρονιάς που αφήσαμε πίσω και που εν μέσω βαθιάς υγειονομικής κρίσης, η χώρα σημείωσε πρωτοφανείς επιδόσεις στην ανάπτυξη, στις επενδύσεις, στην απασχόληση και στον τουρισμό, μπορούμε βασίμως να ελπίζουμε στη συνέχιση της θετικής πορείας. Η χώρα έχει καταφέρει να λανσαριστεί και πάλι στο διεθνές επενδυτικό στερέωμα και αν καταφέρει, όπως όλα δείχνουν, να αναβαθμιστεί στην επενδυτική βαθμίδα, τότε ο ανοδικός κύκλος θα συνεχιστεί αβίαστα. Σαφώς και δεν μπορεί η ανάπτυξη να είναι ίση με αυτή του 2021, αλλά σίγουρα μπορεί να είναι πάνω από 3% και ο τουρισμός να πιάσει τις επιδόσεις του 2019.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια για τον μέσο εργαζόμενο και πολίτη πως τα προβλήματα τελείωσαν και η άνοδος του βιοτικού επιπέδου είναι εξασφαλισμένη, καθώς η ενεργειακή ακρίβεια και η αύξηση του κόστους ζωής, δυστυχώς, θα μας συνοδεύουν τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη. Ωστόσο, οι άλλες παράμετροι που έχουν να κάνουν με τις επενδύσεις και την απασχόληση είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα πάνε καλά. Τα κατατεθειμένα επενδυτικά σχέδια που εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο ΕΣΠΑ είναι μια καλή παρακαταθήκη για τη νέα χρονιά.

Αν με τον α ή β τρόπο ελεγχθεί η πανδημία και καταπέσει σε μια εποχική γρίπη, για την οποία θα υπάρχουν τα φάρμακα, τότε είναι θέμα ολίγου χρόνου να ανακτήσουμε αυτά που χάσαμε τα δύο τελευταία χρόνια.

Και, κυρίως, να αφήσουμε πίσω αυτόν τον διχασμό στην κοινωνία που έχει επιφέρει η πανδημία με τους εμβολιασμούς και τους αρνητές και όλοι μαζί να πάρουμε τις τύχες ξανά στα χέρια μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα