Πλήρη ισχύ αντικαπνιστικού νόμου ζητούν οι Αυστριακοί γιατροί

Ο Ιατρικός Σύλλογος της Αυστρίας δημοσιοποίησε σήμερα επίσημη, δημόσια προσφυγή ζητώντας από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε μια ελάφρυνση των αντικαπνιστικών κανονισμών στην εστίαση, την οποία επιδιώκει το ακροδεξιό κυβερνών κόμμα FPO.

Στην Αυστρία επρόκειτο να ισχύσει από την 1η Μαΐου πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος στα μπαρ και τα εστιατόρια βάσει ενός νόμου που υιοθετήθηκε το 2015, όμως ακυρώθηκε με την άνοδο στην εξουσία τον Δεκέμβριο μιας νέας κυβέρνησης των συντηρητικών με το FPO.

Δεκατρία χρόνια μετά τις

πρώτες απόπειρές της να απαγορεύσει τον καπνό στα εστιατόρια και τα μπαρ, η Αυστρία παραμένει έτσι μία από τις τελευταίες χώρες της Ευρώπης όπου εξακολουθεί να είναι δυνατό να καπνίζει κανείς στα μπαρ.

Όμως η στροφή αυτή, στην οποία υποχρέωσε ο αντικαγκελάριος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε τον συντηρητικό πρωθυπουργό Σεμπάστιαν Κουρτς, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις σε μέρος της κοινωνίας των πολιτών.

Ανεπίσημη διακήρυξη, η οποία δημοσιοποιήθηκε κυρίως από τον Ιατρικό Σύλλογο, συγκέντρωσε μέσα σε μερικές εβδομάδες περισσότερες από 450.000 υπογραφές, δηλαδή υπογράφηκε από περισσότερους από το 5% του πληθυσμού αυτής της μικρής χώρας των 8,7 εκατομμυρίων κατοίκων.

Μπροστά στην επιτυχία αυτή, ο Ιατρικός Σύλλογος παρουσίασε σήμερα μια επίσημη προσφυγή λαϊκής πρωτοβουλίας, κάτι που προβλέπεται από την αυστριακή νομοθεσία. Αν έχει τις υπογραφές 100.000 πολιτών, το κοινοβούλιο είναι υποχρεωμένο να περιλάβει το θέμα στην ημερήσια διάταξή του.

Ο Ιατρικός Σύλλογος διευκρίνισε ότι θέλει «να πείσει την κυβέρνηση, με συγκεκριμένα πολιτικά επιχειρήματα, να μην υπαναχωρήσει στην απαγόρευση του καπνίσματος στους χώρους εστίασης».

Περίπου 13.000 άνθρπωοι πεθαίνουν κάθε χρόνο από το κάπνισμα στην Αυστρία, την τρίτη κατά σειρά χώρα της ΕΕ με το μεγαλύτερο ποσοστό καπνιστών, σύμφωνα με τη Eurostat (30% των άνω των 15 ετών).

Αυτή τη στιγμή, το κάπνισμα θα εξακολουθεί να επιτρέπεται στα καταστήματα που διαθέτουν χωριστούς χώρους καπνιστών και σ' αυτά που έχουν επιφάνεια μικρότερη των 50 τ.μ., εφόσον το επιθυμεί ο επιχειρηματίας.

Ο Στράχε, που είναι και ο ίδιος μέγας καπνιστής, δικαιολόγησε αυτή τη διάταξη λέγοντας πως έτσι διατηρείται μια «ελευθερία επιλογής» και υπογράμμισε πως αυτός ο συμβιβασμός εγγυάται κατά τη γνώμη του «το συμφέρον των μη καπνιστών, των καπνιστών και των εστιατόρων».

Έπειτα από πολλούς δισταγμούς, ο Κουρτς, ο οποίος δεν είναι καπνιστής και το κόμμα του οποίου είχε εγκρίνει τον νόμο για την απαγόρευση του καπνίσματος, υποχώρησε τελικά στο FPO, καθώς αυτό το τελευταίο έκανε την ακύρωση αυτής της νομοθεσίας απαραίτητη προϋπόθεση για την είσοδό του στην κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα