Πιθανή μια απόφαση για την παραγωγή πετρελαίου στη σύνοδο G-20

Μια κρίσιμη συνάντηση μεταξύ του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του στις αρχές Δεκεμβρίου θα μπορούσε εύκολα να μετατραπεί σε μια «τυπικότητα», ανέφεραν αναλυτές στο CNBC, με τους πιο σημαντικούς παίκτες της αγοράς πετρελαίου στον κόσμο να προλάβουν να επιλύσουν την πολιτική για την παραγωγή στο Μπουένος Άιρες.

Οι αρχηγοί των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου πρόκειται να φτάσουν στην πρωτεύουσα της Αργεντινής αυτό το Σαββατοκύριακο, όπου οι ηγέτες θα προσπαθήσουν να επιτύχουν μια κοινή συναίνεση σε βασικά ζητήματα. Η σύνοδος έρχεται μια εβδομάδα πριν από μια πολύ αναμενόμενη συνάντηση μεταξύ του ΟΠΕΚ και των παραγωγών εκτός ΟΠΕΚ στη Βιέννη της Αυστρίας στις 6 Δεκεμβρίου.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν καταρρεύσει κατά περισσότερο από 25%, από την αναρρίχηση σε υψηλό τετραετίας στις αρχές Οκτωβρίου. Η απότομη πτώση έχει αυξήση την πίεση στη συμμαχία του ΟΠΕΚ για την ενορχήστρωση ενός κύκλου περικοπών της προσφοράς.

Το Brent ανέβηκε στα 59,71 δολάρια το βαρέλι την Τετάρτη το απόγευμα, υποχωρώντας περίπου κατά 0,8%, ενώ το West Texas Intermediate (WTI) διαμορφώθηκε στα 51,16 δολ., περίπου 0,75% χαμηλότερα.

Ο βασιλιάς του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, ηγείται των αιτημάτων για μείωση την παραγωγή από τις χώρες του Οργανισμού, σε μια προσπάθεια να ανακουφίσει τις ανησυχίες για υπερπροσφορά. Νωρίτερα αυτό το μήνα, το πλούσιο σε πετρέλαιο βασίλειο έφθασε μέχρι και να υποσχεθεί ότι θα ήταν έτοιμο να κάνει "ο, τιδήποτε χρειάζεται", προκειμένου να αποφευχθεί ένας κορεσμός της προσφοράς.

Ωστόσο, η Ρωσία φαίνεται απρόθυμη να υπογράψει την αντιστροφή της στρατηγικής παραγωγής. Ο εκτός ΟΠΕΚ παγκόσμιος παίκτης προειδοποίησε τον Οργανισμό ότι πρέπει να είναι προσεκτικός για να εξασφαλίσει ότι δεν θα καταλήξει να αλλάζει πορεία κατά 180 μοίρες σε κάθε του συνάντηση.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ - ο οποίος υποστηρίζει δημοσίως τις χαμηλές τιμές των καυσίμων - έχει επανειλημμένα προτρέψει τον ΟΠΕΚ να μην μειώσει την παραγωγή.

Οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται να παραστούν στη σύνοδο κορυφής της ομάδας G-20 στην Αργεντινή την Παρασκευή.

Keywords
Τυχαία Θέματα