Πιθανή αύξηση επιτοκίων από ΕΚΤ πιέζει τα ιταλικά ομόλογα

Πιέσεις ασκούνται σήμερα στα ιταλικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να σκαρφαλώνει ενδοσυνεδριακά στο 2,746%, στον απόηχο του χθεσινού δημοσιεύματος του Bloomberg για ενδεχόμενη αύξηση επιτοκίων από ΕΚΤ, νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Αργότερα η απόδοση αποκλιμακώθηκε στο 2,72%, ενώ άλμα κατέγραψε και το 2ετές (που θα επηρεαστεί περισσότερο από μια στροφή νομισματικής πολιτικής πριν το 2020) στο 0,821%.

Ειδικότερα, ορισμένοι αξιωματούχοι

της ΕΚΤ νιώθουν άβολα που οι επενδυτές δεν προεξοφλούν μια αύξηση των επιτοκίων ως τον Δεκέμβριο του 2019, ημερομηνία την οποία θεωρούν πολύ «μακρινή».

Σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, μια κίνηση τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο είναι στο τραπέζι, αν και οποιαδήποτε απόφαση θα εξαρτηθεί από το οικονομικό outlook.

Σημειώνεται ότι οι επενδυτές στις αγορές χρήματος έχουν προεξοφλήσει μια αύξηση των επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης μόνο τομ Δεκέμβριο του 2019.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα ότι θα βάλει τέλος στις αγορές ομολόγων φέτος, αλλά και ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα «τουλάχιστον κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2019».

Ανοδικά κινούνται, την ίδια ώρα, οι αποδόσεις και των ομολόγων των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας σημειώνει άνοδο 0,1 μ.β. στο 0,30%, ενώ του 2ετούς ενισχύεται κατά 1,2 μ.β. στο -0,67%, ενώ νωρίτερα είχε ανέλθει στο υψηλό δύο εβδομάδων του -0,64%.

Keywords
Τυχαία Θέματα