Πιστωτές: «Πολύ σαφής η δέσμευση της Ελλάδος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%» ως το 2022

Η κυβέρνηση της Ελλάδας έχει θέσει τους ετήσιους στόχους των πρωτογενών της πλεονασμάτων στο 2,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος από το 2020 έως το 2022, αμφισβητώντας τη συμφωνία με τους πιστωτές της στη ζώνη του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι οποίοι ζήτησαν πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος

Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη ότι ακόμα και με ένα μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις και για το σκοπό αυτό η Ελλάδα δημιούργησε ένα λογαριασμό μεσεγγύησης στον οποίο η κυβέρνηση μεταφέρει 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τα κρατικά ρευστά διαθέσιμα, προς τους πιστωτές της.

Η συμβολή της χώρας στη μείωση του χρέους ήταν να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ετησίως μέχρι το 2022, όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνέντευξη Τύπου. «Υποσχεθήκαμε να παραδώσουμε το 3,5% του ΑΕΠ μας στην εξυπηρέτηση του χρέους μας και αυτό θα πάρουν οι πιστωτές», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος. Αυτό θα γίνει είτε απευθείας από το πλεόνασμα της χώρας, είτε από το λογαριασμό μεσεγγύησης. Η Ελλάδα οφείλει να παρουσιάσει το σχέδιο αυτό στους πιστωτές της.

Οι δημοσιονομικοί στόχοι συμφωνήθηκαν με τους πιστωτές, με αντάλλαγμα ορισμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυσή τους για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας. "Η δέσμευση που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM και των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους είναι πολύ σαφής: Ο συμφωνημένος στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος μέχρι το 2022 είναι 3,5% του ΑΕΠ", δήλωσε εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας αμέσως μετά τηνσυνέντευξη του έλληνα πρωθυπουργού, όπου η κυβέρνηση ανακοίνωσε το σχέδιό της.

Η ελληνική κυβέρνηση ακούστηκε αισιόδοξη και ο τόνος της απέπνεε σιγουριά για τις εκτιμήσεις της.

"Το ζήτημα είναι πολιτικό και θα υπάρξουν συζητήσεις με τους πιστωτές, αλλά είναι μια ιδέα με την οποία κερδίζουν όλοι (win-win)", δήλωσε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Ο κ. Τσίπρας αποφάσισε επίσης να προβεί σε περαιτέρω φορολογικές ελαφρύνσεις ξεκινώντας από το τρέχον έτος καθώς και να παράσχει ετήσια αποζημίωση σε συνταξιούχους ύψους 800 εκατ. ευρώ. "Έφτασε η ώρα να αποδοθεί δικαιοσύνη στις θυσίες του ελληνικού λαού", δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Η θητεία της κυβέρνησης αναμένεται να λήξει τον Σεπτέμβριο και η χώρα βρίσκεται ήδη σε προεκλογική περίοδο πριν από την ψηφοφορία για τη νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 26 Μαΐου. Το κυβερνών κόμμα ΣΥΡΙΖΑ υστερεί στις δημοσκοπήσεις και ο Τσίπρας ελπίζει ότι τα τελευταία μέτρα θα συμβάλουν στη μείωση του χάσματος με την αξιωματική αντιπολίτευση, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Το πακέτο περιλαμβάνει μείωση του υψηλότερου ποσοστού ΦΠΑ επί των τροφίμων για το φαγητό σε 13% από 24% και μείωση στην κατώτερη ζώνη σε 11% από 13%. Η κυβέρνηση σκοπεύει επίσης να καταργήσει τον φόρο αλληλεγγύης για εισοδήματα ύψους 20.000 ευρώ ετησίως και να μειώσει τις εισφορές για εισοδήματα υψηλότερα από αυτό.

Τα μέτρα έρχονται λίγο πριν από την πέμπτη ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση του Τσίπρα από τότε που ανέβηκε στην εξουσία το 2015. Η συζήτηση για την ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει την Τετάρτη. Η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο θα πραγματοποιηθεί αργά το βράδι της Παρασκευής.

Keywords
Τυχαία Θέματα