Πιέζει για τον μηχανισμό εγγύησης καταθέσεων ο Ντράγκι

Οι προϋποθέσεις ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για την πρώτη φάση ενός ενιαίου ευρωπαϊκού μηχανισμού εγγύησης των καταθέσεων υπάρχουν, δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι στο σημερινό Eurοgroup και στους υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters.

«Έχει επέλθει σημαντική μείωση του ρίσκου που επιτρέπει την έναρξη των σχετικών διαπραγματεύσεων» είπε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,

παρά τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων που έκαναν λόγο για αργές διαδικασίες σχετικά με την τραπεζική ένωση.

Η μεγαλύτερη αντίσταση σε έναν τέτοιο μηχανισμό προέρχεται από τη Γερμανία, η οποία ζητά περισσότερη ευρωστία από τις ευρωπαϊκές τράπεζες πριν την έναρξη των συνομιλιών, από φόβο μήπως οι γερμανικές τράπεζες αναγκαστούν να «πληρώσουν» για τις πιο αδύναμες τράπεζες του νότου.

Ο κεντρικός τραπεζίτης πάντως δεν απέφυγε τις γερμανικές επιφυλάξεις, λέγοντας ότι, έτσι κι αλλιώς τα κράτη-μέλη θα πρέπει να επιδιώξουν την περαιτέρω μείωση του χρέους και ιδιαίτερα τα «κόκκινα» δάνεια, που ακόμα αποτελούν μεγάλο βάρος ειδικά στις τράπεζες της νότιας Ευρώπης.

Σύμφωνα με τις προτάσεις που έγιναν από την Κομισιόν τον Οκτώβριο, ένα τέτοιο σχήμα εγγύησης των καταθέσεων θα περιλαμβάνει «βοήθεια» μόνο αφότου έχουν τελειώσει τα κεφάλαια των εθνικών τραπεζών.

Σε πρώτη φάση, ο μηχανισμός θα δανείζει στις τράπεζες κεφάλαια που θα καλύπτουν μόνο το 30% των ζημιών τους. Σύμφωνα με τις προτάσεις, αυτό το ποσοστό σταδιακά θα αρχίσει να αυξάνεται από το 2021 και μετά έως το 90%.

Σε δεύτερη φάση, ο μηχανισμός προβλέπει απευθείας την, εν μέρει, κάλυψη των ζημιών που έχουν υποστεί οι καταθέτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα