Πιέσεις στα ομόλογα της «ευρωπεριφέρειας» από το risk off κλίμα - Στο 8,306% η ελληνική δεκαετία

Πλήγμα στα ευάλωτα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας, και ειδικά της Ελλάδας, έχει επιφέρει η απομάκρυνση των επενδυτών από τα ριψοκίνδυνα assets και η αναζήτηση ασφαλών «καταφυγίων» ενόψει του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Καθώς πλησιάζει η ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος

και γίνεται ολοένα και πιο αβέβαιο το αποτέλεσμα, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις μάλιστα να κάνουν λόγο για προβάδισμα του Brexit, το επενδυτικό κλίμα γίνεται λιγότερο ριψοκίνδυνο και τα κεφάλαια φεύγουν από τα risk assets, όπως τα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου, και κατευθύνονται σε πιο ασφαλείς τοποθετήσεις, όπως ο χρυσός, το γεν και τα γερμανικά ομόλογα, μέχρι να περάσει η «τρικυμία».

Το κλίμα αυτό αντανακλά η άνοδος των ελληνικών, κι όχι μόνο, ομολόγων, τις τελευταίες μέρες. Σήμερα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κινείται στα υψηλότερα επίπεδα από τις 9 Μαΐου, την ημερομηνία όπου το Eurogroup συμφώνησε να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κάτι που έστειλε σε ράλι τα ελληνικά ομόλογα με τις αποδόσεις να υποχωρούν κάτω από το 7%.

Αναλυτικά, η απόδοση έχει ενισχυθεί 1% σήμερα στο 8,306% ενώ το spread έναντι του γερμανικού 10ετούς ομολόγου έχει αυξηθεί στις 835 μονάδες. Η απόδοση του 2ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 11,9% με αύξηση 4,54% από χθες.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύεται σήμερα στο 1,484%, του ισπανικού στο 1,599% και του πορτογαλικού στο 3,45%.

Keywords
Τυχαία Θέματα