Πιέσεις και στην Ευρώπη λόγω Βορείου Κορέας - «Βουτιά» 10% στην ΑΑ

Την τάση των αμερικανικών και των ασιατικών αγορών ακολουθεί και η Ευρώπη μετά τις δηλώσεις του Βορειοκορεάτη υπουργού Εξωτερικών ότι οι αναφορές του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στο τουίτερ, αποτελούν ουσιαστικά κήρυξη πολέμου κατά της Β. Κορέας.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 νωρίτερα με οριακή πτώση 0,01%, με τους κλάδους να κινούνται με μεικτά πρόσημα.

Στους επιμέρους δείκτες, ο FTSE100 με πτώση 0,02%, o DAX με άνοδο 0,22%, o CAC40 μεάνοδο 0,04%, o IBEX35 με πτώση 0,09%.

Οι μετοχές των

κλάδων υγείας σημείωσαν πτώση 0,3% μετά την είδηση ότι η προσπάθεια κατάργησης του Obamacare απέτυχε, μετά και τις δηλώσεις της γερουσιαστού Susan Collins ότι αντιτίθεται στο νομοσχέδιο του κόμματός της.

Η Novo Nordisk με πτώση 1,6% μετά την υποβάθμισή της από την BNP Paribas σε "neutral" από "outperform".

Η βρετανική τράπεζα Close Brothers Group σημείωνε μια από τις χειρότερες επιδόσεις στον Stoxx600, με πτώση άνω του 6%. Η τράπεζα είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι οι τρέχουσες συνθήκες της αγοράς ήταν σταθερές, το μακροπρόθεσμο οικονομικό outlookείναι αβέβαιο λόγω Brexit.

Στο μεταξύ, η AA έκανε βουτιά 10% και βρέθηκε σε νέο ιστορικό χαμηλό, καθώς η αναπτυξιακή της πορεία δεν κατάφερε να σημειώσει βελτίωση. Αναλυτές του Jefferies αναφέρουν ότι η εταιρεία δεν φαίνεται να μπορεί να πετύχει επαρκείς ταμειακές ροές και κατέταξαν τη μετοχή στο επίπεδο "underperform", ενώ αναλυτές του Liberum μείωσαν και την τιμή στόχο.

Στον αντίποδα, με καλές επιδόσεις η Deutsche Wohnen με άνοδο 3,2% μετά την ανακοίνωση ότι προσφέρει μετατρέψιμο ομόλογο 800 εκατ. ευρώ.

Πτώση 0,7% για την ThyssenKrupp μετά την αύξηση κεφαλαίου κατά 10%. Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, οι αυξήσεις κεφαλαίου εγείρουν περισσότερα ερωτήματα και παρέχουν λιγότερες απαντήσεις προς τους επενδυτές.

Στο μέτωπο της πολιτικής, η Καγκελάριος Μέρκελ ξεκινά συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με τους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) και τους Πράσινους, μετά τις επιδόσεις – σοκ του ακροδεξιού AfD το οποίο εισέρχεται στη Βουλή ως τρίτη δύναμη.

Στις Βρυξέλλες, οι διαπραγματεύσεις για το Brexit φαίνεται πως έπεσαν και πάλι σε σκόπελο, μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής των διαπραγματεύσεων από πλευράς ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, ότι δεν μπορεί να συζητηθεί μεταβατική συμφωνία, όπως είχε ζητήσει η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, προτού τακτοποιηθούν τα θέματα των δικαιωμάτων των πολιτών, τα ιρλανδικά σύνορα και ο λογαριασμός της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Στην Ιαπωνία, από τα πρακτικά της Τράπεζας της Ιαπωνίας προέκυψε ότι η τρέχουσα νομισματική πολιτική θα συνεχιστεί, ενώ εκφράστηκαν αισιόδοξα μηνύματα για την πορεία του πληθωρισμού.

Πίσω στην Ευρώπη και στα επιχειρηματικά νέα, η Siemens αναμένεται να επιλέξει τη γαλλική Alstom για συγχώνευση του τομέα σιδηροδρόμων, σύmφωνα με το Reuters.

Keywords
Τυχαία Θέματα