Πιέρ Μοσκοβισί: Τα όρια ενός Επιτρόπου

Ο Πιέρ Μοσκοβισί έγινε πρόσωπο της ημέρας από καραμπόλα – χρονική καραμπόλα. Το κρατικό Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (amna.gr) ανακάλυψε εκ των υστέρων ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις ήρθε να σιγοντάρει τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Τώρα για το τι είδους σιγοντάρισμα χρειαζόταν ο Ντάισελμπλουμ θα σας γελάσω. Το σίγουρο είναι ότι η ανάρτηση του Επιτρόπου στο twitter έγινε στις 24 Δεκεμβρίου δηλαδή την παραμονή των Χριστουγέννων.

Την ίδια μέρα με την ανάρτηση του επικεφαλής του Eurogroup. Το Πρακτορείο την ανέβασα μόλις στις 26 Δεκεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση αν ανατρέξει κανείς στο tweet του Επιτρόπου θα διαπιστώσει τα όρια της παρέμβασης του: «Ανοιχτός ο δρόμος για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους: μια απαραίτητη και δίκαιη συμφωνία διαφαίνεται και το χαιρετίζω». Χαμηλών τόνων παρέμβαση που διαμορφώνει το έδαφος για αντίστοιχου βεληνεκούς προσδοκίες. Παρά την θετική του προδιάθεση ο Μοσκοβισί πηγαίνει μέχρι εκεί που φθάνουν τα πόδια του ... άλλωστε, αν κάποιος βγάλει τα πόδια από το πάπλωμα διεκδικώντας ζωτικό χώρο είναι βέβαιο ότι θα το σκεφθεί και μια και δύο φορές παραπάνω καθώς καραδοκεί και ο Σόιμπλε...

Βεβαίως ο Μοσκοβίσι δεν είναι Σόιμπλε αλλά αυτό δεν λέει τίποτα. Το ζήτημα είναι το ποιος έχει την ισχυρή νομιμοποίηση για να αποφασίζει – και αυτήν δεν την έχει ο Επίτροπος.

Πρώτον γιατί και ο ίδιος είναι μέλος ενός Θεσμού που οφείλει να σέβεται συσχετισμούς δυνάμεων αλλά και ειδικές ευαισθησίες και δεύτερον, είναι Γάλλος από την πλευρά του Ολάντ με την ανάσα της θυγατέρας Λεπέν στο σβέρκο των Σοσιαλιστών και των Κεντροδεξιών.

Με βάση αυτές τις αντικειμενικές αλήθειες τα όρια των παρεμβάσεων του Πιέρ Μοσκοβισί είναι πολύ περιορισμένα. Τουλάχιστον σήμερα. Αύριο κανείς δεν ξέρει – αν αλλάξουν και τα δεδομένα...

Σε κάθε περίπτωση ο Μοσκοβισί δεν είναι ένας τυχαίος πολιτικός αν και για άλλους καιρούς – τους καιρούς της Ανάπτυξης και όχι της Δημοσιονομικής Πειθαρχίας. Ο πρώην τροτσκιστής – μέλος της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Λίγκας – περνάει στο Σοσιαλιστικό Κόμμα το 1984. Είναι 27 ετών αλλά έχει ήδη γνωρίσει πολιτικούς όπως ο Στρώς – Καν και ο Ροκάρ. Η μετέπειτα πορεία του είναι γνωστή.

Keywords
Τυχαία Θέματα