Πετρέλαιο: Το πρώτο εξάμηνο ολοκληρώνεται το bear market

Η συνεχής πτώση της τιμής του πετρελαίου απασχολεί έντονα το επενδυτικό περιβάλλον καθώς είναι η βασική αιτία για την οποία οι διεθνείς αγορές χάνουν συνέχεια έδαφος.

Σύμφωνα με την Goldman το πρώτο εξάμηνο του 2016 θα χαρακτηριστεί από την τελική φάση της πτώσης,ενώ το ριμπάουντ θα λάβει χώρα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2106.

Η παρατεινόμενη διόρθωση δεν οφείλεται στην κυκλικότητα και αποδυνάμωση της ζήτησης αλλά σε πολιτικές

από την πλευρά της προσφροράς, ενώ την ίδια ώρα η ενδυνάμωση των νομισμάτων όπως το δολάριο εξισορροπεί τις διακυμάνσεις.

Ο οίκος εκτιμά ότι οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία είναι υπερβολικές και διογκώνονται από τις χρηματιστηριακές αγορές καθώς η φυσική ζήτηση για μέταλλα ακόμα και στην Κίνα δεν δείχνει καταστροφική επιδείνωση.Παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει φτάσει η ώρα της ανάκαμψης οι αναλυτές επιμένουν ότι η μεγάλη διακυμανσιμότητα οφείλεται στο βάθος που έχουν αποκτήσει οι αγορές στα commodities ( εμπορεύματα),στο διεθνές εμπόριο και στις διακυμάνσεις του δολαρίου στο οποίο και αποτιμώνται οι πρώτες ύλες.

Οι εκτιμήσεις για το 2016 υποστηρίζουν ότι η μείωση της παραγωγής στις ΗΠΑ κατά 575.000 b/d τον χρόνο θα φέρει την αγορά σε έλλειμμα στο β εξάμηνο.Ιστορικά οι διεθνείς αγορές τελειώνουν την πτωτική τάση(bear market) με πωλήσεις επί μήνες αφού οι πραγματικές τιμές-spot-έχουν πιάσει τον πάτο.

Η ανάλυση αναφέρεται και στις εξελίξεις μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν,όπου το ανακύψαν νέο γεωπολιτικό ρίσκο θα μπορούσε να ανατρέψει το σκηνικό δημιουργώντας ουσιώδεις αμφιβολίες για την προσφορά του πετρελαίου.Ομως την ίδια στιγμή με το αργούν δυναμικό στην παραγωγή πετρελαίου να είναι σε τέτοια επίπεδα τα ρίσκα παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλά.

Από την φάση της επιβίωσης όπου πολλοί μεγάλοι παραγωγοί βγαίνουν εκτός περάσαμε στην φάση των διακυμάνσεων όπου οι λιγότερο προσαρμοσμένες παραγωγικές μονάδες προχωρούν σε δραματικές αναδιαρθρώσεις.Αυτή θα κρατήσει κατά το πρώτο εξάμηνο. Στην συνέχεια με την σταθεροποίηση των αποθεμάτων αλλά και με το ξεκαθάρισμα της βιομηχανίας ο κλάδος θα σταθεροποιηθεί.

Το αργό πετρέλαιο με πτώση 5% έπεσε χθες κάτω από τα 30 δολ εισερχόμενο σε ένα τρενάκι του τρόμου για τις διεθνείς αγορές που μπορεί να είναι η διαδρομή 30-20 δολ ανά τόνο,σύμφωνα με τους αναλυτές

Keywords
Τυχαία Θέματα