Πετρελαϊκό ράλι στις ευρωαγορές - «Έκρηξη» για μεταλλευτικές

Η ισχυρή άνοδος των τιμών του μαύρου χρυσού σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη, οδήγησε σε ράλι τις ευρωπαϊκές μετοχές, παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές επέδειξαν και μικρή αυτοσυγκράτηση, ενόψει της διήμερης συνεδρίασης της Fed, η οποία ξεκινά αύριο Τρίτη.

Κέρδη 1,03% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600 στις 341 μονάδες, με όλους τους κλαδικούς δείκτες να ολοκληρώνουν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας με θετικό πρόσημο.

Στο

0,95% η άνοδος για τον DAX 30 στις 10.373 μονάδες, με τον FTSE 100 να κινείται κατά 1,54% υψηλότερα στις 6.813 μονάδες, ενώ κέρδη της τάξης του 1,43% στις 4.394 μονάδες. Ανάλογη εικόνα και στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35 να ενισχύεται 0,95% στις 8.715 μονάδες, ενώ κέρδη 1,28% εμφάνισε ο FTSE MIB στις 16.399 μονάδες.

Η τιμή του μαύρου χρυσού ενισχύθηκε σημαντικά, μετά τη δήλωση του πρόεδρου της Βενεζουέλας, Ν. Μαδούρο, ότι οι χώρες παραγωγής πετρελαίου εντός και εκτός OPEC βρίσκονται κοντά σε συμφωνία προκειμένου να επέλθει ισορροπία στην αγορά πετρελαίου.

Η προσοχή των επενδυτών παραμένει στραμμένη και στη συνεδρίαση της Fed, η οποία είναι διήμερη και ολοκληρώνεται την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου. Οι αναλυτές θεωρούν απίθανο το ενδεχόμενο η τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση του βασικού επιτοκίου των ΗΠΑ, αλλά αυτό που ενδιαφέρει είναι η φρασεολογία που θα χρησιμοποιήσει στην ανακοίνωσή της αλλά και οι δηλώσεις της Τζάνετ Γέλεν, μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Πέρα της Fed κατά τη διάρκεια της εβδομάδας συνεδριάζει πληθώρα κεντρικών τραπεζών: Τράπεζα της Ιαπωνίας, Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγία, Κεντρική Τράπεζα της Ν. Ζηλανδίας, καθώς και οι κεντρικές τράπεζες των Αιγύπτου, Γκάνας, Ινδονησίας, Κένυας, Νιγηρίας, Παραγουάης, Φιλιππίνες και Ν. Αφρικής.

|Σε διαδικασία ράλι βρέθηκαν οι μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο πρώτων υλών, με τον κλαδικό δείκτη να ενισχύεται κοντά στο 6% στον FTSE 100.

Keywords
Τυχαία Θέματα