Πετρελαϊκές πιέσεις στη Wall Street

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Μικτά πρόσημα καταγράφει αυτήν την ώρα η Wall Street, καθώς η πτώση του πετρελαίου που ξεκίνησε ήδη από χθες το βράδυ, πιέζει Dow Jones και S&P. "Βαρίδια" οι ενεργειακές με αρνητικό πρωταγωνιστή την ExxonMobil, απώλειες και για Morgan Stanley.

Στον αντίποδα ο Nasdaq παρέχει στήριξη "πατώντας" σε Netflix

(+1,3%), ενώ ακολουθούν με ήπια κέρδη Apple και Amazon.

Οι μετοχές ακολουθούν τη βουτιά της τιμή του πετρελαίου εν μέσω αναφορών ότι ΟΠΕΚ και Ρωσία εξετάζουν την αύξηση της παραγωγής τους έως και κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα για να καλύψουν την υποχώρηση των προμηθειών από το Ιράν και τη Βενεζουέλα. Η τιμή του WTI στη Νέα Υόρκη υποχωρεί 2,6% στα 68,8 δολάρια το βαρέλι.

Παράλληλα οι επενδυτές περιμένουν την ομιλία του προέδρου της Fed, Jerome Powell για νέα στοιχεία όσον αφορά την πορεία της νομισματικής πολιτικής. Σημειώνεται ότι η αμερικανική αγορά θα παραμείνει κλειστή τη Δευτέρα για τον εορτασμό της Memorial Day.

Στο επίκεντρο τα γεωπολιτικά

Σημειώνεται ότι η αμερικανική αγορά εξακολουθεί να ταλανίζεται από τα γεωπολιτικά, μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι ακυρώνει την προγραμματισμένη για τις 12 Ιουνίου συνάντηση του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε πάντως ότι συνεχίζει να είναι πρόθυμος για μία συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο. "Εκφράζουμε την προθυμία για μία συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο ανά πάσα στιγμή" δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας.

Κάτω από το 2,94% το 10ετές

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η αποκλιμάκωση στα ομόλογα μετά και το sell-off του τελευταίου μήνα, με το αμειρκανικό 10ετές να βρίσκεται στο 2,93% καθώς η απόδοση του υποχωρεί κατά 1,5%.

Δείκτες

Ο Dow Jones χάνει 51,27 μονάδες ή 0,19% στις 24.761 μονάδες, ενώ το S&P 500 υποχωρεί κατά 0,2% ή κατά 5,16 μονάδες στις2.722 μονάδες. ΤΟ τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,19% ή κατά 12, 88 μονάδες στις 7.438 μονάδες.

Μακροοικονομικά

Στα μάκρο της ημέρας τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έδειξαν ότι τον Απρίλιο υποχώρησε η ζήτηση για παραγγελίες διαρκών αγαθών, λόγω της μείωσης των παραγγελιών αεροσκαφών.

Ειδικότερα, οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά σημείωσαν πτώση 1,7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο εποχικά προσαρμοσμένο ποσό των 248,5 δισ. δολ. τον Απρίλιο. Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ανέμεναν μείωση 1,5% σε μηνιαία βάση.

Στο πρώτο τετράμηνο του έτους, οι παραγγελίες σημείωσαν αύξηση 9,6% σε σύγκριση με τη αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Εταιρικά

Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων η Foot Locker Inc. σημειώνει άλμα 11,9% μετά την ανακοίνωση κερδών και πωλήσεων που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Στον αντίποδα, η Zoe’s Kitchen Inc. σημειώνει βουτιά άνω του 32% καθώς η αλυσίδα καταστημάτων εστίασης εμφάνισε μεγαλύτερες των εκτιμήσεων ζημιές.

Μεγάλες απώλειες 7% σημειώνει και η Gap Inc. καθώς τα κέρδη στο τελευταίο τρίμηνο ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων.

Χρυσός/Δολάριο

Τέλος, σταθεροποιητικά κινείται ο χρυσός, στα 1.310 δολάρια η ουγγιά, ανοδικά το δολάριο, με το δέικτη DXY πάνω από τις 94 μονάδες και την ισοτιμία ευρώ/δολάριου στο 1,166

Keywords
Τυχαία Θέματα