Περιβαλλοντική βόμβα ο γερασμένος στόλος ταξί στην Αττική

Της Μαριάννας Τζάννε

Το νέο θεσμικό πλαίσιο του υπουργείου Υποδομών με το οποίο σκοπεύει να βάλλει κανόνες στις υπηρεσίες των διαδικτυακών εφαρμογών ταξί, τύπου Uber αλλά και να ρυθμίσει θέματα των επαγγελματιών, αναζητά η αγορά. Τις νέες ρυθμίσεις είχε παρουσιάσει ανεπίσημα στις αρχές Αυγούστου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αυτοκινητιστών κ. Θύμιος Λυμπερόπουλος, υποστηρίζοντας πλήρως τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου.

Το σχέδιο που έχει πάρει την έγκριση του

υπουργικού συμβουλίου από τον Ιούλιο, στόχος είναι να πάει προς ψήφιση στην βουλή, τις επόμενες εβδομάδες. Χθες, το θέμα επανέφερε στο προσκήνιο ανακοίνωση του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αυτοκινήτων, με την οποία στο επίκεντρο μπαίνει ο γερασμένος στόλος των ταξί αλλά και η πρόβλεψη που φέρνει ο νέος νόμος, να αυξηθεί επιπλέον ο χρόνος ζωής τους. Ο Σύνδεσμος, υποστηρίζει ότι η μέση ηλικία των οχημάτων έχει αυξηθεί σε 11,1 χρόνια, με το 66,7% αυτών να είναι πεπερασμένης τεχνολογίας (Euro 2,3). Με βάση τα στοιχεία που παραθέτει, πρόκειται για αυτοκίνητα που εκπέμπουν από 10 έως 16 φορές παραπάνω αιωρούμενα σωματίδια, σε σχέση με τις αντίστοιχες εκπομπές των σύγχρονων οχημάτων (Εuro6).

Οι εισαγωγείς αυτοκινήτων κάνουν λόγο για μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση, λόγω των συχνών στάσεων και διελεύσεων των ταξί στο κέντρο που προκαλεί σοβαρές συνέπειες και στην υγεία. Ζητούν μάλιστα από την πολιτεία να προστατέψει την κοινωνία με πολιτικές που δεν ευνοούν τα υπέργηρα οχήματα, όταν μάλιστα σε όλη την Ευρώπη λαμβάνονται μέτρα απόσυρσης των παλαιών ντίζελ αυτοκινήτων και η βιομηχανία έχει αρχίσει να λανσάρει στην αγορά καινούρια ηλεκτροκίνητα μοντέλα.

Βάσει του νόμου, οι προτεινόμενες διατάξεις αυξάνουν το όριο ηλικίας κατά επτά χρόνια, έως το 2022 από 15 έτη που ισχύει σήμερα. Επίσης ορίζουν σε 14 άδειες το πλαφόν για την συγκέντρωση αδειών που σήμερα είναι σχεδόν ανεξέλεγκτο.

Σχετικά με την Uber, το σχέδιο νόμου προβλέπει την συνεργασία μόνο με επαγγελματίες Ταξί και όχι ιδιώτες ( εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων και τουριστικά γραφεία) και θέτει ως βασική προϋπόθεση την σύναψη τριετών συμβάσεων με τους οδηγούς.

Η εφαρμογή της Uber έχει ανάψει τα αίματα παγκοσμίως καθώς πλήττει ευθέως το έργο των παραδοσιακών ταξί με εξαιρετικά ανταγωνιστικούς όρους.

Οι επαγγελματίες του κλάδου υπολογίζουν ότι το 20% έως 30% του μεριδίου τους χάνεται από τις ψηφιακές πλατφόρμες υποστήριξης μεταφοράς επιβατών αλλά και από τον τουριστικό κλάδο που μισθώνει οχήματα με οδηγό, υποκαθιστώντας μεγάλο κομμάτι της δουλειάς των παραδοσιακών ταξί. Εάν κανείς υπολογίσει ότι επιπλέον 30% έως 40% έχει απολεστεί λόγω κρίσης, το μερίδιο της πίτας για τους οδηγούς έχει συρρικνωθεί επικίνδυνα. Αυτό εξηγεί και τους λόγους που οι οδηγοί ταξί αναζητούν εναλλακτικές λύσεις συνεργασίας για να επιβιώσουν στην αγορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα