Πέντε «πολιορκημένοι» ηγέτες που βλέπουν την καρέκλα τους να «τρίζει»

Σκάνδαλα, οικονομικά προβλήματα, λάθη του παρελθόντος αλλά και το αβέβαιο μέλλον είναι μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα ηγέτες από τις πιο εξέχουσες χώρες του κόσμου, όπως της Αμερικής, του Ηνωμένου βασιλείου αλλά και της Γερμανίας.

Ο καθένας από αυτούς καλείται να αντιμετωπίσει καθημερινά διαφορετικού είδους προβλήματα τα οποία ωστόσο είναι ικανά να «ταρακουνήσουν» τη θέση τους.

Το Bloomberg εντόπισε μερικούς ηγέτες για τους οποίους οι επόμενοι μήνες είναι αρκετά κρίσιμοι για την πορεία της πολιτικής

τους καριέρας.

Τζέικομπ Ζούμα, Πρόεδρος Νοτίου Αφρικής

Για πρώτη φορά έπειτα από εννέα χρόνια ως επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος, ο 73χρονος Ζούμα, έρχεται αντιμέτωπος τώρα με μια πραγματική απειλή για την εξουσία του. Ορισμένοι ανώτεροι αξιωματούχοι του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου προσπαθούν να κόψουν δεσμούς μαζί του και να τον απομακρύνουν από την εξουσία.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην εξουσία αντιμετώπισε πολλές δικαστικές περιπέτειες αφού κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε διάφορα σκάνδαλα.

Ερωτηθείς από την αντιπολίτευση την περασμένη βδομάδα για το αν θα παραιτηθεί, η στάση του ήταν ιδιαίτερα προκλητική. Προς το παρόν ο Ζούμα διατηρεί την δύναμή του, ωστόσο το ερώτημα είναι για πόσο ακόμα θα έχει αυτή την ανθεκτικότητα.

Ντίλμα Βάνα Ρούσεφ, Πρόεδρος της Βραζιλίας

Μετά από δύο χρόνια έρευνας σχετικά με τη διαφθορά και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος στις επιχειρήσεις και στη συνέχεια στους πολιτικούς, η Ρούσεφ βρίσκεται σε δύσκολη θέση αυτή την στιγμή.

Ο μέντορας και ο προκάτοχός της, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος, και εκείνη δέχεται τα πυρά στην προσπάθειά της να τον προστατεύσει.

Στο πρόσωπο της Ρούσεφ έχει κατατεθεί πρόταση μομφής. Σε περίπτωση που χάσει, τότε θα είναι η δεύτερη πρόεδρος της χώρας που θα παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη, δεδομένου ότι η Βραζιλία απέκτησε και πάλι δημοκρατία το 1985.

Άνγκελα Μέρκελ – Καγκελάριος της Γερμανίας

Βρίσκεται στην εξουσία πάνω από μια δεκαετία και τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη απειλή. Οι Γερμανοί παραμένουν διχασμένοι σχετικά με την προσφυγική κρίση και για το αν σύνορα θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά ή κλειστά.

Επίσης, η ΕΕ έχει κλονιστεί από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και τώρα στις Βρυξέλλες. Αν και στις περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν στη Γερμανία στις 13 Μαρτίου, η κ. Μέρκελ ηττήθηκε από το κόμμα της αντιπολίτευσης Εναλλακτική Γερμανία, η ίδια φαίνεται πως διατηρεί σταθερή τη δημοτικότητά της με το ιδιαίτερο ταλέντο της να πείθει τους συμμάχους της πως όλα είναι υπό έλεγχο, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Ελλάδας και την κρίση χρέους.

Ντέιβιντ Κάμερον – Πρωθυπουργός Ηνωμένου Βασιλείου

Σε αντίθεση με τους άλλους, το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Ντέιβιντ Κάμερον το δημιούργησε μόνος του. Πριν από ένα χρόνο περίπου, κέρδισε ανέλπιστα στις εθνικές εκλογές διαψεύδοντας τους επικριτές του.

Ωστόσο, αν στις 23 Ιουνίου που θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ ο κ. Κάμερον χάσει, τότε είναι πολύ πιθανό να δυσκολευτεί στη συνέχεια να διατηρήσει τη θέση του.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι Βρετανοί παραμένουν διχασμένοι, και το δημοψήφισμα αναμένεται να εξελιχθεί σε ένα πραγματικό ντέρμπι. Μάλιστα σε περίπτωση που τελικά αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ τότε θα ζητήσει και η Σκωτία την ανεξαρτησία της, και έτσι τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα για το Βρετανό πρωθυπουργό.

Μπαράκ Ομπάμα – Αμερικανός πρόεδρος

Καθώς έρχεται το τέλος της δεύτερης προεδρικής θητείας για τον Μπαράκ Ομπάμα, ο ίδιος δίνει το δικό του αγώνα για το ποιός θα τον αντικαταστήσει.

Ο δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ έχει συγκλονίσει το πολιτικό κατεστημένο των ΗΠΑ προκαλώντας μεγάλη δυσαρέσκεια στον Ομπάμα. Το πρόβλημα είναι ότι η άνοδος του Τράμπ αντανακλά επίσης και στην οικονομία των ΗΠΑ, με τους μισθούς στη χώρα να παραμένουν στάσιμους.

Οι καθυστερημένες επιπτώσεις της ύφεσης που έληξαν σχεδόν πριν από επτά χρόνια πλανώνται πάνω από την προεδρική εκστρατεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα